Un nou cutremur s-a produs miercuri dimineața în județul Gorj. Ce magnitudine a avut și în ce zonă a fost resimțit

Un nou cutremur s-a produs miercuri dimineața în județul Gorj. Ce magnitudine a avut și în ce zonă a fost resimțitCutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc miercuri dimineață la ora 4.26 în județul Gorj.

Un cutremur cu magnitudinea 2,7 a avut loc miercuri dimineața în județul Gorj. Mai exact, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc miercuri dimineața,17 mai, la ora 4.26. Seismul a avut magnitudinea 2,7 și s-a produs la adâncimea de 15 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea orașelor Târgu Jiu (20 km), Drobeta-Turnu Severin (65 km), Hunedoara (68 km), Deva (83 km), Reșița (93 km).

Seria cutremurelor continuă în Gorj

Un alt cutremur s-a produs în urmă cu câteva zile, potrivit Institutului pentru Fizică a Pământului. Seismul a avut a avut magnitudinea 2,3 și a avut loc la adâncimea de 13 kilometri.

Acest s-a produs în apropierea oraşelor Târgu Jiu (19 km), Hunedoara (67 km), Drobeta-Turnu Severin (68 km), Deva (81 km), Reșița (96 km).

Până în prezent au avut loc peste 2000 de cutremur înregistrate în Gorj, din 13 februarie, până în prezent. Mai exact, din data de 13 februarie și până în prezent, în județul Gorj, au avut loc peste 2000 de cutremure, dintre care mai mult de 40 au avut magnitudine de peste 3 grade pe scara Richer, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

„Regiunea Nord Vest a județului Gorj a fost cunoscută, până de curând, ca fiind o zonă seismică care produce, de regulă, cutremure de suprafață mici şi moderate. Începând cu 13 februarie 2023, odată cu producerea cutremurului cu magnitudinea 5,2, această zonă a devenit epicentrul cercetătorilor, în ceea ce privește reevaluarea hazardului și a riscului seismic în regiunea Olteniei şi a Carpaţilor Meridionali. Astfel, au fost înregistrate aproximativ 2150 de cutremure, 36 dintre acestea având o magnitudine mai mare sau egală cu 3”, potrivit  INCDFP.

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre un posibil cutremur mare în România

Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, a prezis că un cutremur de peste şapte grade pe Richter va avea loc în jurul anului 2040.

„Va fi un cutremur în jurul anului 2040, cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc.”, a declarat prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, potrivit Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News