Calendar Ortodox, 13 mai. Sfânta Muceniță Ghilceria, aruncată în foc a scăpat nevătămată
- Nicolae Comănescu
- 13 mai 2024, 06:45
În Calendarul Ortodox este prăznuită, azi, Sfânta Muceniță Glicheria, fiica antipatului roman Macarie, care atunci când a rămas orfană s-a alăturat creștinilor. Ea mergea la biserică și se ruga la Hristos și la Maica Domnului, trăind o viață în credință.
Calendar Ortodox. Biserica Ortodoxă prăznuiește, azi, 13 mai, mai mulți cuvioși și sfinți ai zilei. În această zi au loc următoarele sărbători creștine:
- pomenirea sfântului mucenic Laodichie, păzitorul temniţei, care de sabie s-a săvârşit;
- pomenirea preacuviosului părintelui nostru Serghie Mărturisitorul;
- pomenirea preacuviosului părintelui nostru Pavsicacos, episcopul Sinadei;
- pomenirea sfântului sfinţitului mucenic Alexandru, episcopul Tiverianilor, care de sabie s-a săvârşit;
- pomenirea cuviosului Nichifor presbiterul Mânăstirii Efesului, care cu pace s-a săvârşit;
- pomenirea cuviosului Eftimie cel nou, ctitorul Mânăstirii Ivirilor din Aton, care cu pace s-a săvârşit;
- pomenirea cuviosului Ioan Iviritul, tatăl pomenitului Eftimie, care cu pace s-a săvârşit;
- pomenirea cuviosului Gheorghie Iviritul, rudenie pomenitului Eftimie, care cu pace s-a săvârşit;
- pomenirea cuviosului Gavriil Iviritul, care a auzit dumnezeiesc glas şi a scos din mare icoana cea făcătoare de minuni a Maicii Domnului ce se zice Portăriţa, care cu pace s-a săvârşit;
- pomenirea monahilor cuvioşi mucenici Iviriţi, care înfruntând pe împăratul Mihail şi pe patriarhul Ioan Vecos apărând dreapta credinţă, au fost aruncaţi în mare şi aşa s-au săvârşit.
Calendar Ortodox, 13 mai. Cine a fost Sfânta Muceniță Ghilceria
Calendarul Ortodox, 13 mai. Tot în această zi se săvârşesc înnoirile cinstitei şi dumnezeieştii biserici a preasfintei stăpânei noastre, Împărătesei a toate, care se află în ostrovul sfintei Glicheria, cea care și-a luat-o pe Fecioara Maria drept model în viață și a decis să-și păstreze curățenia logodindu-se cu Iisus Hristos, mirele dumnezeiesc.
Când împăratul Antonin a dat ordin ca toți supușii să se închine și să aducă jertfă înaintea idolilor lui Jupiter (Zeus) și i-a venit Glicheriei rândul la închinat, s-a însemnat cu semnul crucii și a mers la templu. Acolo în văzul tuturor s-a închinat la Hristos și din ceruri a căzut un fulger care lovit idolul făcând un zgomot infernal, iar statuia s-a prefăcut în fărâme.
Ce decizie a luat guvernatorul
Guvernatorul a poruncit să fie aruncată în temnița cea mai adâncă și să nu primească nici un fel de hrană. Doar că îngerul din cer se pogora și o ospăta de Glicheria cu hrană dumnezeiască. Unul din temniceri nedumerit de îndelunga ei rezistență a tras cu ochiul și cu ochii lui l-a văzut e înger pogorându-se și aducându-i hrană, a mers l-a prefect unde i-a povestit ce se întâmplă și apoi a mărturisit că a devenit creștin în urma a ceea ce a văzut.
Sfânta Muceniță Glicheria s-a așezat în genunchi aducând slavă lui Dumnezeu și și-a dat sufletul în mâinile îngerilor fără ca animalele sălbatice să-i facă vreun rău. Episcopul Dometie a luat trupul muceniței sfinte și a îngropat-o cu cinste în Tracia, aproape de Eraclia. Mai târziu a izvorât mir tămăduitor din cinstitele ei moaște și cine se ungea cu el se vindeca de toate bolile, potrivit Calendarului Ortodox.