Marile surprize de la rotativa guvernamentală. La ce miniștri PSD va renunța Ciolacu. Surse

Marile surprize de la rotativa guvernamentală. La ce miniștri PSD va renunța Ciolacu. SurseSursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

În aceste zile, reprezentanții PSD, ai PNL și ai UDMR negociază componența viitorului guvern, condus de Marcel Ciolacu, ce va fi instalat după rotativa guvernamentală. Surse politice spun că discuțiile se apropie de final, iar acolo unde există neînțelegeri va interveni președintele Klaus Iohannis. Social-democrații și liberalii par că s-au înțeles cu privire la împărțirea portofoliilor, astfel că nu va fi nevoie de o mediere. În schimb, există un conflict între PNL și UDMR pentru Ministerul Mediului.

Negocierile dintre din coaliția de guvernare, dintre PSD și PNL, pentru structura viitorului guvern par că s-au încheiat. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au ajuns la o înțelegere prealabilă cu privire la portofoliile pe care le va prelua fiecare partid.

Cei doi au ajuns la un acord cu privire la repartizarea portofoliilor, iar acum urmează să le prezinte în propriul partid, pentru validare. Este de așteptat să nu existe obiecții, mai ales că social-democrații au obținut cam tot ce au dorit, iar la liberali ultimul cuvânt îl va avea președintele Klaus Iohannis. Tot șeful statului este cel așteptat să tranșeze, într-un fel sau altul, disputa pentru ministerul Mediului, dorit de PNL, de la UDMR.

Se vorbește că prim-vicepreședintele Gheorghe Flutur, unul dintre principalii lideri ai „Echipei câștigătoare” care-l ține pe Nicolae Ciucă la președinția PNL, își dorește Ministerul Mediului. Cel pentru care se bate Flutur este vicepreședintele comisiei de Mediu de la Camera Deputaților, Mircea Fechet. UDMR nu vrea să cedeze acest portofoliu, iar Lucian Bode și Nicolae Ciucă mizează pe intervenția lui Klaus Iohannis.

Kelemen Hunor, despre schimbarea premierului: Nu ne băgăm. E ca şi o bătaie bună la cârciumă

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

 PNL și UDMR își dispută Ministerul Mediului

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, a afirmat că liberalii au cerut oficial Ministerul Mediului, precizând că maghiarii nu doresc să-l cedeze și, amenințând chiar cu ieșirea de la guvernare.

Aceasta este poziția noastră, credem că ne-am făcut treaba bine și vrem să lucrăm în continuare. Nu suntem de acord cu aceste mutații politice care se conturează între PNL și PSD. Dacă se ajunge la această concluzie între PNL și PSD că UDMR nu mai are aceeași valoare aritmetică în 2023 cum a avut-o în 2021, ne gândim la modul serios să ieșim de la guvernare”, a spus Csoma Botond.

După această declarație, social-democrații au precizat că nu se vor implica în disputa dintre cei doi parteneri, iar PNL pare să fi făcut un pas înapoi.

„PNL nu vrea absolut nimic. Vrem în continuare să asigurăm guvernarea țării, așa cum am făcut-o și până acum, vrem să asigurăm stabilitate politică. Avem nevoie, mai mult ca oricând, de această stabilitate (...) Vom asigura guvernarea cu responsabilitate, fără ca PNL...sunt discuții care se duc în spațiul acesta al interpretărilor pe o ipoteză sau alta...În acest moment, vă rog să aveți încredere că suntem oameni cât se poate de responsabili și vom face astfel încât să asigurăm preluarea guvernării la sfârșitul lunii mai”, a declarat Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Aparent, după aceste declarații, conflictul pare să se fi stins, însă e greu de crezut că Gheorghe Flutur va abandona ușor funcția pe care o vânează pentru omul său.

Mihai Tudose atac

Sursa foto: EVZ

Ce schimbări pregătește PSD în Guvern

În urma discuțiilor, surse apropiate celor două partide susțin că PSD va păstra, în viitorul guvern, Ministerul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu. În schimb, social-democrații vor ceda secretariatul general al Guvernului către PNL. Poziția va fi ocupată de Mircea Abrudean un om de încredere al primarului Emil Boc.

S-a mai convenit că în guvernul condus de Marcel Ciolacu fiecare partener din coaliție, PSD, PNL, UDMR, va deține câte o funcție de vicepremier. PSD îl dorește pe Mihai Tudose în funcția ce le revine, însă nu este foarte clar dacă europarlamentarul este dispus să renunțe la mandatul de la Bruxelles ca să vină în Guvern. Mihai Tudose este dorit și la Ministerul Economiei, în locul lui Florin Spătaru care va fi remaniat.

De asemenea, PSD va păstra portofoliul de la Ministerul Muncii, însă nu și pe Marius Budăi. Aceasta chiar dacă Marcel Ciolacu spunea că pensionari din toată țara între care și mama lui Sorin Grindeanu îi cereau să nu-l schimbe. Numele viitorului titular de la Muncă va fi stabilit în partid. De asemenea, se vorbește despre desființarea portofoliului de la Familie și de scoaterea Gabrielei Firea din guvern. De altfel, prestația acesteia a fost destul de slabă în mandatul lui Nicolae Ciucă.

Pentru Ministerul Agriculturii, PSD îl are în vedere pe un apropiat al secretarului general al PSD, Paul Stănescu. Este vorba despre Florin Ionuț Barbu, președintele comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

În guvernul ce-și va intra în atribuții la finalul lunii va rămâne Alexandru Rafila, la Sănătate, chiar dacă prestația sa nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

Portofoliile PSD din viitorul guvern Ciolacu

Conform surselor, în guvernul condus de Marcel Ciolacu, PSD va deține următoarele portofolii:

Vicepremier – Mihai Tudose / Marian Neacșu

Transporturi - Sorin Grindeanu

Sănătate - Alexandru Rafila

Agricultură - Florin Barbu

Economie - Mihai Tudose (nu este sigur)

Muncă – nu a fost desemnat

Familie - s-ar putea desființa

Cultură ar putea fi cedat UDMR

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Schimbările vizate de PNL în ministere

În ceea ce privește PNL, și aici lucurile par să fi fost rezovate. În urma discuțiilor purtate cu președintele Klaus Iohannis, liberalii au decis să-l mențină pe Nicolae Ciucă în Executiv, ca vicepremier și ministru al Apărării. Tot Klaus Iohannis a fost cel care a stabilit cine va fi următorul ministru al Finanțelor Publice.

La fel ca și la ministerele de Externe și al Educației, șeful statului vrea un consilier prezidențial și la Finanțe. Este vorba despre consilierul prezidențial pe probleme economice Cosmin Ștefan Marinescu. Astfel, se crede, se va asigura că România va respecta cerințele Comisiei Europene cu privire la deficit.

Pentru Ministerul Fondurilor Europene, pe care liberalii l-au primit la schimb cu Transporturile, urmează să se stabilească dacă va fi menținut Marcel Boloș.

În schimb, sunt certe păstrarea lui Lucian Bode la Interne și a lui Virgil Popescu la Energie. Bogdan Aurescu va rămâne la Externe, în ciuda cârcotelilor unor lideri ai PNL, iar Ligia Deca la Educație. Ambii sunt susținuți direct de președintele Klaus Iohannis.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Cum arată ministerele PNL

Conform primei schițe de guvern, cu care se vor duce în partid, PNL va deține următoarele portofolii:

Apărare - Nicolae Ciucă- vicepremier

Finanțe - Cosmin Marinescu / Alexandru Nazare

Interne- Lucian Bode

SGG - Mircea Abrudean

Mediu - Mircea Fechet (dacă va ceda UDMR)

Justiție - Cătălin Predoiu

Fonduri Europene - Marcel Boloș

Comunicații - Sebastian Burduja

Energie - Virgil Popescu

Educație - Ligia Deca.

Sursa foto: Razvan valcaneantu EEC

Structura viitorului guvern va fi aprobată de PSD și PNL

La finalul acestei săptămâni, conducerile PSD și PNL au programate ședințe cu reprentanții din teritoriu cărora urmează să le prezinte rezultatul negocierilor. Conducerea PNL se va reuni la vila Lac pentru discuții, în vreme ce social-democrații și-au convocat șefii din teritoriu sediul din Kiseleff pentru a discuta componența viitorului guvern, dar și calendarul numirii acestuia în Parlament.

La finalul acestei săptămâni ar trebui să se pună la punct lista definitivă pentru rotativa guvernamentală, iar structura viitorului guvern urmează să ajungă la Klaus Iohannis până pe 26 mai. Premierul Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze de la Palatul Victoria în data de 26 mai, după Sărbătoarea Înălțării Domnului și Ziua Eroilor.

În funcție de negoierile interne, din cele două partide, PSD și PNL, acordul coaliției de guvernare va fi rectificat, iar viitorul guvern va fi desemnat la finalul lunii. Ulterior, liderii coaliției vor merge la președintele Klaus Iohannis cu o nouă propunere de premier, Marcel Ciolacu.

Teoretic, rotativa nu vizează și cele trei ministere deținute de UDMR, care îi va menține pe Tanczos Barna la Ministrul Mediului, pe Cseke Attila pentru Ministrul Dezvoltării și pe Eduard Novak la Ministerul Sportului.