Ziua în care Steaua a reușit cea mai mare performanță a fotbalului românesc. După 38 de ani, echipa s-a divizat
- Nicolae Comănescu
- 7 mai 2024, 21:07
Au trecut 37 de ani de la performanța istorică reușită de Steaua, în 1986, în finala Cupei Campionilor Europeni. Jucătorii s-au împărțit în două tabere, între timp, din cauza scandalului dintre Gigi Becali și MApN.
Data de 7 mai 1986 a rămas de referință pentru fotbalul românesc. În urmă cu 38 de ani, la Sevilla, Steaua câștiga Cupa Campionilor Europeni, după ce o învingea pe Barcelona (0-0 și 2-0 după executarea loviturilor de departajare).
A fost singurul caz în care o echipă de fotbal din România a mers până la capătul drumului și a cucerit cel mai important trofeu continental, cupa poreclită „urecheata”, datorită toartelor proeminente.
Ruptura dintre foștii componenți ai Stelei s-a amplificat în ultimii ani după ce Steaua lui Gigi Becali a fost învinsă în instanță de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale. Eroul de la Sevilla, Helmut Duckadam, a făcut parte din conducerea celor de la FCSB, fiind președinte de imagine.
Ruptură totală la Steaua, după procesul dintre Gigi Becali și MApN
În tabăra cealaltă s-a poziționat Marius Lăcătuș, cel care a antrenat-o pe actuala FCSB în trei mandate. Fostul număr 7 a fost trecut pe statul de plată al celor de la CSA Steaua și a devenit un dușman al lui Becali. Victor Pițurcă, fost prieten al lui Gigi, este un susținător al proiectului Armatei, și dă impresia că-i plătește polițe ex-camaradului pe care l-a băgat în fotbal.
Tudorel Stoica, fostul căpitan al Stelei, a ratat finala de la Sevilla, din cauza cumului de cartonașe. El este un vechi opozant al lui Becali, nemulțumit fiind de faptul că finanțatorul n-a apelat niciodată la serviciile sale. Contra sunt și Mihai Majearu și Adrian Bumbescu, În tabăra moderaților au rămas antrenorul Emeric Ienei, Miodrag Belodedici, Loți Boloni și Gabi Balint. Lucian Bălan a decedat în anul 2015, iar Ilie Bărbulescu s-a stins din viață în anul 2020.
O viață de om, 38 de ani! Chiar vorbeam cu Bumbescu și zicea: «Oare mai prindem 50 de ani?». Stai să prindem 40, ai răbdare! Mai sunt 3 ani până la 40. După vedem dacă mai prindem să sărbătorim 50 de ani de la acel moment.
Din fericire, acea finală nu se poate uita pentru că va rămâne unică. În fiecare an, de 37 de ani, primesc aceeași întrebare: «A mai rămas ceva de spus?». Probabil că da, dar, în mare, s-a spus cam tot. Secrete n-au mai rămas. Există o satisfacție că avem făcut ceva ce, din păcate, în România nu cred că se va mai repeta”, a spus Helmut Duckadam.