Mocănița din Valea Hârtibaciului, atracția verii pentru turiști. Peisajele de poveste sunt la tot pasul
- Iulia Moraru
- 3 mai 2023, 17:05
În Valea Hârtibaciului, mocănița, o cale ferată veche care leagă Agnita de Sibiu, își continuă traseul după câteva luni în care a fost închisă vizitatorilor din cauza iernii. Turiștii care ajung acolo sunt uimiți de frumusețea peisajelor și de plăcerea de a călători pe această cale ferată tradițională.
O echipă de voluntari a adus înapoi la viață vechiul tren de pe Valea Hârtibaciului, tras acum de o locomotivă diesel. Trenul străbate 7 kilometri de pe un traseu pitoresc, captivând atenția turiștilor. Pentru că ruta originală avea 52 de kilometri, există planuri pentru a o extinde.
Mocănița de pe Valea Hârtibaciului, o nouă atracție pentru turiști
După un lobby de câțiva ani, Asociația „Prietenii Mocăniței” a convins Ministerul Transportului să cedeze o parte din calea ferată administrației locale.
„Mocănița a început să aducă turiști aici. Am început cu localnicii din Hosman care s-au asociat și au făcut un tur ghidat al Hosmanului cu mâncare, cu plimbare la biserica fortificată”, a declarat Mihai Blotor, președintele asociației.
Voluntarii vin aici câteva zile pe săptămână pentru a întreține linia și pentru a se asigura de bunul merg al lucrurilor. Și fostul depou al mocăniței, din Sibiu, e renovat tot de voluntari. Pe viitor, poate gazdui și un muzeu. Printre voluntari se numără studenți, arhitecți și oameni dornici să ofere ajutorul lor.
„Este patrimoniu industrial, sfârșit de secol XX, undeva la 1860-1890 realizat”, a spus Marius Roșu, voluntar. „M-am gândit să-mi iau o săptămână și să o dedic mocăniței, la fel cum fac și alți voluntari”, a declarat Cristian Cismaru, tot voluntar.
Turiștii, fermecați de frumusețile naturii
La rândul lor, turiștii se declară fermecați de peisajele din jur, menționând că cel mai adesea le aduc aminte de vremurile din copilărie. „E foarte plăcut să mergi cu o viteză mică și să observi natura din jurul tău, chiar sunt păsări ce nu obișnuiești să le vezi în oraș. Pe mine mă poartă și în copilărie”, a spus un turist.
„E un pic de istorie a tehnicii, te plimbi în natură, poți să vezi diferite animale, multe sate săsești cu biserici fortificate”, a declarat un altul, potrivit stirileprotv.ro.