Exclusiv. Comisarul prins în Dorobanți cu mită, un „pilos”. Cine sunt cei doi polițiști reținuți și ce amestec are cetățeanul turc

Exclusiv. Comisarul prins în Dorobanți cu mită, un „pilos”. Cine sunt cei doi polițiști reținuți și ce amestec are cetățeanul turc

Astăzi, în centru Bucureștiului, a avut loc o spectaculoasă acțiune de prindere în flagrant a doi  polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei, așa cum am informat într-un articol anterior.  Iată cine sunt cine sunt cei doi reținuți.

Comisarul A.P. și agentul șef V.O. sunt personajele principale ale unei povești în care se vorbește de mită, de o „vânătoare” a șoferilor care greșesc în trafic și de un om de afaceri turc care, din postura de denunțător, i-ar fi plătit pe cei doi rutieriști pentru a nu-și pierde permisul de conducere.

Flagrant în stradă, în plin trafic

Povestea acestui spectaculos flagrant derulat în stradă, sub ochii a sute de trecători și șoferi începe, conform surselor EVZ, în urmă cu ceva vreme când la urechile anchetatorilor anticorupție au ajuns informații conform cărora oameni de afaceri, în special străini, sunt ”vânați” pentru greșelile făcute în trafic și transformați în surse de venituri ilicite pentru cei doi polițiști prinși astăzi în zona Dorobanți.

„Există mai multe cazuri în documentare cu mod de operare similar. Vorbim de șoferi aflați la volanul unor mașini scumpe, de regulă cetățeni străini, care erau „vânați” în trafic și care atunci când greșeau erau dispuși să negocieze pentru a nu fie sancționați. Datele au fost strânse în timp, iar toate indiciile au dus la cei doi polițiști (n.r. cms. A.P. și agentul șef V.O.). Așa s-a ajuns la supravegherea lor”, ne-au dezvăluit surse apropiate anchetei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ofițer de judiciar transferat de la Dâmbovița la București

Dar cine sunt acești doi protagoniști ai flagrantului de astăzi? Comisarul, aflat în structurile Brigăzii de Poliție Rutieră a Capitalei de aproximativ un an și jumătate, este ofițer-coordonator cu 60-80 de polițiști în subordine. Ofițerul, ne-au dezvăluit sursele nostre, este „pila” unui sindicalist care l-a adus în București de la Dâmbovița, unde A.P. era ofițer de judiciar. În scurt timp, comisarul a reușit să-l atragă de partea lui pe agentul șef O.V, unul dintre cei mai vechi subofițeri de la BPR București și să-l transforme în mâna sa dreaptă.

„Sindicatul galben”

 „Ofițerul este pila unui sidicalist din Poliție care acum un an și jumătate l-a transferat de la Dâmbovița, unde făcea partea din structurile Biroului de Investigații Criminale (n.r. judicar), la „Rutieră” în București. Miza era ca șefii din Poliție să aibă astfel un om care să coordoneze un „sindicat galben” (n.r. un sindicat de partea șefilor care să se opună grevelor și protestelor). În scurt timp, comisarul a devenit ofițer-coordonator peste 60-80 de polițiști. Din postura de șef, comisarul mergea prin București să verifice activitatea subalternilor, dar și să observe care sunt zonele frecventate de șoferii cu mașini scumpe și bani. Există informații că cine nu îi intra în grații primea cele mai grele intersecții de dirijat”, au completat surse apropiate anchetei. Sindicatul se numește SIDEPOL.

Conform unor informații obținute, cetățeanul turc care i-a „turnat” pe cei doi polițiști a oferit banii prin intermediul unui interpus care, din nefericire pentru rutieriști, a fost un investigator sub acoperire. Se vorbește, neoficial, despre o sumă cuprinsă între 200 și 500 de euro. Acțiunea s-a derulat în mijlocul străzii, în timp ce comisarul A.P. și agentul șef V.O. erau la serviciu, pentru că exista riscul ca aceștia să scape de bani oferiți drept mită.

Atât turcul, despre care se știe că este un om de afaceri, cât și cei doi polițiști au ajuns în birourile  anchetatorilor anticorupție. Acum sunt audiați.

La această anchetă participă atât ofițeri de poliție judiciară de la DGA, cât și de la DNA pentru că unul dintre autori este ofițer. Ambele instituții au confirmat reținerea pentru luare de mită.

Cum a reacționat SIDEPOL

Sindicatul din care face parte unul dintre polițiștii prinși în flagrant, SIDEPOL, a emis următorul comunicat, pe Facebook, după ce incidentul a devenit public:

📣INFORMARE📣
⏭️În virtutea transparenței și pentru o corectă informare a membrilor de sindicat, cât și a societății civile, având în vedere informațiile apărute în mass-media cu privire la ofițerul de poliție Pantea Andrei, facem următoarele precizări:
✅Acesta este într-adevăr membru al organizației noastre sindicale și vicepreședinte al Filialei D.G.P.M.B. a #SIDEPOL.
⚠️Până în momentul de față nu avem alte detalii cu privire la cele întâmplate și fapta de care ar fi acuzat, urmând a aștepta comunicatul oficial al instituțiilor abilitate.
🆙Nu ne vom dezice de colegul nostru și nici de vreun alt coleg, membru de sindicat, doar pe baza unor frânturi mediatice și sub impulsul emoțiilor de moment.
🔝Colegul nostru, de-a lungul celor aproape 20 de ani de carieră, s-a dovedit a fi un profesionist, atât în plan profesional, cât și sindical.
🚫Suntem in dezacord total cu ce declară anumiți pseudo-lideri de sindicat care au cu totul alte interese decât cele de a reprezenta și a apăra polițiștii.
❗❗❗Totodată, organizația noastră nu încurajează comiterea de fapte penale, oricare ar fi ele, și incriminăm astfel de fapte, pentru orice categorie de personal, angajat al statului român, însă, până la proba contrarie, dovedită în instanța de judecată, orice persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție, chiar și polițiștii.