Românii din Ucraina, apel către autoritățile de la București pentru susținerea educației în limba română în zona Cernăuți

Românii din Ucraina, apel către autoritățile de la București pentru susținerea educației în limba română în zona CernăuțiSursa: Arhiva EVZ

Elena Nandriș, fost primar al comunei Mahala și unul dintre liderii importanți ai comunității românești din Ucraina, a cerut autorităților române să ia măsuri mai puternice în protejarea intereselor populației de etnie română din regiunea Cernăuți.

Elena Nandriș și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aplicarea noii Legi a Învățământului, care restrânge drepturile minorităților în ceea ce privește sistemul educațional. Conform acestei legi, școlile cu predare în limba minorităților, inclusiv în limba română, sunt obligate să introducă treptat ore în limba ucraineană.

Românii din Ucraina luptă pentru protejarea învățământului în limba română

Serghei Hacman, un analist ucrainean de origine română, susține că toți cetățenii Ucrainei au obligația de a cunoaște limba oficială a statului, dar consideră că minoritățile ar trebui să aibă dreptul de a învăța în limba lor maternă.

„Atunci când vorbim de educaţie, vorbim de drepturile unei persoane pe două nivele: dreptul lui ca minoritate şi dreptul lui ca şi cetăţean al unui stat. Este normal când este un echilibru în aceste drepturi, fără exagerare într-o parte sau în alta.

Când exagerăm într-o parte, noi formăm o persoană care nu se poate dezvolta în statul în care el stă, dacă nu învaţă limba ţării acelui stat, iar în cealaltă parte, el îşi pierde identitatea, dacă nu are dreptul de a învăţa în limba maternă”, a precizat analistul.

În anul 2017, Legea Învățământului a fost modificată, ceea ce a dus la faptul că școlile cu predare în limba rusă au fost obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor în limba ucraineană începând cu data de 1 septembrie 2020. Începând cu luna septembrie a anului 2023, școlile minorităților naționale din Ucraina care utilizează o limbă a Uniunii Europene, trebuie să introducă treptat limba ucraineană, potrivit Agerpres.

Ucraina limitează învățământul în limbile minoritare

Hanna Novosad, ministrul educației din Ucraina, a declarat în 2019 că în aceste şcoli, unde învăţământul se va desfăşura „în mod prioritar în limba ucraineană”, se va menţine posibilitatea „studierii limbii materne şi a literaturii în limba maternă”,

Ministerul Educaţiei, a spus ea, trebuie să pregătească şcolile respective pentru acest proces de trecere la predarea tuturor materiilor în limba de stat.