Descinderi la Aeroportul Internațional Henri Coandă. Patru rețineri după perchezițiile DNA

Descinderi la Aeroportul Internațional Henri Coandă. Patru rețineri după perchezițiile DNA Aeroportul Otopeni.Sursa foto: 143180881 © Akakshu | Dreamstime.com

DNA a făcut peste 11 percheziții într-un dosar în care sunt cercetate infracțiuni de corupție. Este vizată compania Națională Aeroporturi București și o firmă, cu care a și semnat un contract. În urma descinderilor, patru persoane au fost reținute.

Update.

DNA a anunțat că Ivan George Alexandru, director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București, și alte trei persoane au fost reținute. George Alexandru Ivan ar fi cerut mită de 22,4 milioane de euro pentru prelungirea unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni.

Bogdan-Șerban Lițoi, fost director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) a fost plasat sub control judiciar, potrivit G4media.

Ne puteți urmări și pe Google News

Compania Națională de Aeroporturi București și o firmă care gestionează mai multe spații comerciale din Aeroportul Otopeni ar putea fi implicate într-un dosar în care sunt cercetate infracțiuni de corupție care ar fi fost comise în perioada 2022 - 2023.

DNA vrea să afle dacă contractul care ar fi fost semnat în 2010 de ambele părți a fost semnat legal. Au fost făcute 11 percheziții, atât la locuințele unor oameni de afaceri, cât și la sediile unor firme. Procurorii DNA au cerut o serie de acte, de contracte încheiate în ultimele luni de administrația aeroportului cu mai multe firme, contracte privind închirierea spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Otopeni.

Potrivit unor surse din anchetă, procurorii vizează modalitatea în care a fost întocmit un contract de asociere în participațiune, încheiat între Compania Națională Aeroporturi București și o firmă. Contractul ar fi fost semnat în 2010 și prelungit ulterior. Anchetatorii suspectează că reprezentanții aeroportului și ai firmei au primit mită.

Aeroportul Internațional Otopeni dispune de mii de metri pătrați de spații comerciale pe care le gestionează două mari companii internaționale. Una este specializată în afaceri de tip duty free, celalată în comerț de alimentație publică, cunoscutele fast-fooduri. Din acest contract, aeroportul se alege cu câteva milioane de euro, adică 20% din cifra de afaceri.

Sursă: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Aeroportul Internațional Otopeni neagă acuzațiile

Reprezentanții firmei și ai aeroportului neagă orice fel de acuzație. „Societatea DNATA și managementul local și internațional al acesteia nu au luat parte niciodată și se delimitează ferm de orice activități infracționale. Respectăm întocmai codul etic al grupului din care facem parte și legislația română”, se arată într-un comunicat al directorului Dnata România, Saade Hardan.

În urma perchezițiilor, mai multe persoane au fost duse la audieri la DNA, printre care și pe fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), Alexandru Ivan, omul de afaceri Cristian Bălan și doi acționari, potrivit știrileprotv.

„Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a luat act din informațiile prezentate public despre desfășurarea unei anchete a Direcției Naționale Anticorupție în legătură cu activitatea unor operatori privați care își desfășoară activitatea comercială pe Aeroportului Internațional Henri Coandă. Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București vor acorda autorităților judiciare tot sprijinul necesar, în baza eventualelor solicitări primite”, au transmis reprezentații CNAB.