La ce riscuri se expun tinerii care folosesc substanțe interzise. Organul care va fi afectat iremediabil

La ce riscuri se expun tinerii care folosesc substanțe interzise. Organul care va fi afectat iremediabilRadu ȚIncu Sursa foto. EvZ

Vârsta de debut în cazul consumului de substanțe interzise a scăzut considerabil și a ajuns astfel la 13 ani, arată datele raportului Agenției Naționale Antidrog. În acest context, medicul Radu Țincu trage un semnal de alarmă și avertizează asupra riscurilor la care se expun adolescenții care consumă droguri și alte substanțe.

Radu Țincu, medic primar în cadrul Secției de Terapie Intensivă – Toxicologie a Spitalului Floreasca din București, a explicat că s-a observat un fenomen alarmant în rândul tinerilor, care nu doar că ajung să combine între ele substanțele, ci le consumă concomitent și cu alcool.

„Din păcate există o creștere a numărului de tineri care recurg la substanțe stupefiante. Vârsta de consum a scăzut enorm de mult. Discutăm de tineri de 13-14 ani care au ajuns la spital cu intoxicații acute după ce consumă în exces astfel de substanțe”, a subliniat medicul.

Riscurile la care se expun tinerii care consumă substanțe interzise

Potrivit acestuia, chiar dacă trăim în epoca digitalizării, foarte mulți adolescenți dețin informații eronate cu privire la substanțele pe care le iau. Tocmai de aceea este nevoie de programe educaționale în școli încă din ciclul primar, pentru a-i învăța pe tineri cu privire la riscurile la care se expun atunci când recurg la aceste substanțe, ce pot fi de cele mai mult ori destul de grave pe termen lung.

„Tinerii amestecă aceste substanțe între ele, le amestecă și cu alcoolul sau cu alte medicamente de uz psihiatric, pentru a obține senzații din ce în ce mai intense. Această combinare a substanțelor creează premisele unei supradoze cu semne de toxicitate sau potențarea reciprocă a acestor medicamente poate să determine instalarea stării de comă și uneori chiar a stopului respirator”.

Consumul timpuriu de substanțe interzise modifică funcționarea normală a creierului și apr tulburări de comportament și psihiatrice, care sunt de cele mai multe ori ireversibile.

Cum poate fi controlat fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor

Medicul a mai spus că vorbim despre două paliere atunci când facem referire la controlarea fenomenului de consum de droguri. „Unul este legat de partea legislativă și de autoritățile competente, care să reducă traficul de substanțe stupefiante, și al doilea pilon, cel mai important, este această educație. Însă trebuie să știm și să fim conștienți că educația nu are efecte imediate”, spune Radu Țincu.

Celălalt, are în centru nevoia de programe integrate, unde tinerii dependenți de stupefiante să poată să desfășoare activități de psihoterapie, să fie evaluați periodic de medici și psihiatri timp de patru, șase, opt luni de zile, în funcție de tipul dependenței, a mai subliniat medicul, potrivit Gândul.