Aşteptarea Damascului pentru normalizarea relaţiilor
- Dragoș Lefterescu
- 21 martie 2023, 12:29
A treia etapă a normalizării între Ankara şi Damasc s-a blocat. Assad, care s-a întâlnit cu Putin, a reiterat condiţia pentru a se putea întâlni cu Erdoğan, şi anume "retragerea trupelor turce din nordul Siriei." Spunem a reiterat, pentru că Damascul enunţase şi anterior această condiţie.
Dacă tot nu este nouă condiţia, atunci din ce motiv s-a blocat a treia etapă? Se va debloca, cum şi când? Pentru a găsi răspunsuri la aceste întrebări, mai întâi trebuie să înţelegem de ce s-a blocat această etapă, scrie cotidianul turc Cumhuriyet.
Prima etapă: Serviciile secrete intervin
Diferit de cele anterioare, normalizarea relaţiilor dintre Ankara şi Damasc a fost adusă în actualitate de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, personal, condiţie care se regăsirea în anunţul lui Erdoğan privind declanşarea unei operaţiuni transfrontaliere în Siria. Pe scurt, Putin a susţinut că soluţia temerilor legitime de securitate ale Turciei nu este o operaţiune transfrontalieră, ci cooperarea dintre Ankara şi Damasc împotriva terorismului.
Pentru că avea "două agende" în Siria, Erdoğan a încercat să tragă de timp în privinţa propunerii lui Putin, dar în cele din urmă a fost nevoit să accepte normalizarea relaţiilor dintre Ankara şi Damasc.
Uşa a fost deschisă de întâlnirea şefilor serviciilor secrete din Turcia şi Siria. Astfel s-a trecut la prima etapă. Însă cele "două agende" ale lui Erdoğan au împiedicat progresele şi au făcut procesul şi mai dificil. Din acest motiv, din vara lui 2022 şi până la finele anului 2022, nu s-a obţinut niciun progres.
Etapa a 2-a: Apărarea, etapa a 3-a: Ministerul de Externe
Posibilitatea de a transforma problema refugiaţilor într-o oportunitate a oferit prilejul lansării celei de-a treia etapă. Miniştrii apărării din Turcia şi Siria s-au întâlnit la 28 decembrie 2022, întâlnire facilitată de ministrul apărării al Rusiei.
Iar în a treia etapă era planificată întâlnirea miniştrilor de externe. Dar noi factori, şi în primul rând cutremurele, au influenţat negativ procesul.
În acest timp, Iranul, atât pentru a nu rămâne în afara procesului, cât şi pentru a face procesul mai facil, a dorit să participe la întâlnirile tripartite; părţile s-a înţeles asupra unei întâlniri în patru. Mai întâi trebuiau să se întâlnească adjuncţii miniştrilor de externe din cele patru ţări, în perioada 15-16 martie, după care urma întâlnirea miniştrilor de externe.
Dar întâlnirea din 15-16 martie nu a avut loc, a fost amânată. Pentru că, aşa cum precizam şi la început, Assad a amintit "condiţia retragerii trupelor turce".
Suspiciuni asupra intenţiei lui Erdoğan
Damascul anunţase şi anterior că este necesară retragerea militarilor turci. Pe măsură ce procesul avansa, se discuta despre "acceptarea retragerii trupelor turce şi despre stabilirea unui calendar al retragerii." Dar tot nu s-a obţinut vreun progres.
Ankara dorea ca "mai întâi să se aşeze la masa negocierilor şi să fie discutate aceste probleme." Iar Damascul suţinea ca "mai întâi să se obţină progrese în aceste probleme, apoi să se aseze la masa negocierilor."
Impresia celor care urmăresc îndeaproape procesul este următoarea: Damascul consideră că lipsa trecerii la acţiune şi a paşilor practici este legată de procesul electoral. Pe de altă parte, atitudinea inflexibilă a Ankarei în privinţa "retragerii trupelor", face dificilă înlăturarea suspiciunilor legate de intenţiile lui Erdoğan.
Însă tabloul nu este total negativ, pentru că uşa întredeschisă nu a fost închisă, este deschisă. Cu întâlnirea la nivel tehnic a adjuncţilor miniştrilor de externe vor apărea din nou dificultăţi, şi chiar ar trebui să apară, pentru ca acest proces să evolueze. (Articol de Mehmet Ali Güller; Traducerea: Emel - Birgül Mauki, RADOR)