Războiul din Ucraina, ziua 391. Biden vrea să aibă discuții urgente cu Xi Jinping. Sunt îngrijorări cu privire la vizita în Rusia

Războiul din Ucraina, ziua 391. Biden vrea să aibă discuții urgente cu Xi Jinping. Sunt îngrijorări cu privire la vizita în Rusia Sursa foto: EPA/XINHUA /LI XUEREN

Războiul din Ucraina, ziua 391. Președintele american Joe Biden dorești să discute din nou cu liderul chinez Xi Jinping după vizita acestuia la Moscova, potrivit lui John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate.

Războiul din Ucraina, ziua 391. Xi Jinping se află în prezent la Moscova într-o vizită de trei zile găzduită de președintele rus Vladimir Putin. Încă nu a fost programat nimic între liderii americani și chinezi, a spus Kirby. „Este important să menținem acele linii de comunicare deschise, mai ales acum, când tensiunile sunt atât de mari”, a spus el.

Joe Biden s-a întâlnit cu Xi timp de trei ore în noiembrie, la summitul G20 de la Bali. A fost prima lor întâlnire de când Biden a preluat mandatul. La acea vreme, președintele le-a spus reporterilor că a fost „deschis și sincer” cu Xi cu privire la gama de probleme în care Beijingul și Washingtonul nu sunt de acord.

Zelenski salută ajutorul suplimentar oferit de administrația Biden

Președintele Volodimir Zelenski i-a mulțumit luni președintelui Joe Biden „și poporului american”, după ce administrația americană a autorizat un ajutor suplimentar de securitate de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Rachetele HIMARS, obuzele de 155 mm, rachetele HARM și alte articole în valoare de 350 de milioane de dolari sunt o contribuție extraordinară la respingerea invadatorilor”, a scris Zelenski pe Twitter.

Luni, secretarul de stat Antony Blinken a anunțat că administrația Biden a autorizat un ajutor suplimentar de securitate de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina. Ajutorul include „mai multă muniție pentru HIMARS și obuziere furnizate de SUA pe care Ucraina le folosește pentru a se apăra, precum și muniție pentru vehiculele de luptă Bradley Infantry, rachete HARM, arme antitanc, bărci fluviale și alte echipamente”, a spus Blinken. Pachetele sunt scoase direct din stocurile de arme americane și pot fi expediate rapid în Ucraina.

Un oficial al serviciilor secrete ucrainene, despre furnizarea de arme din China

În prezent, nu există dovezi cu privire la China că furnizează arme Rusiei, a declarat luni un oficial al serviciilor secrete ucrainene.

„Există cazuri când regimul președintelui Vladimir Putin cumpără drone, bunuri civile din surse deschise și folosește microcipuri din acele bunuri. Cu toate acestea, nu au fost înregistrate dovezi ale livrărilor de arme. Ucraina monitorizează îndeaproape”, a declarat pentru televiziunea națională un reprezentant al Serviciului de Informații pentru Apărare a Ucrainei.

SUA îngrijorată: China va sprijini încetarea focului în Ucraina

Statele Unite speră că liderul chinez Xi Jinping, în timpul întâlnirilor sale cu președintele rus Vladimir Putin, pledează pentru o rezoluție a războiului din Ucraina care să includă retragerea completă a trupelor ruse, a spus Casa Albă.

John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate, a vorbit despre propriul plan de pace al Chinei, care include principiul respectării suveranității tuturor țărilor.

El l-a încurajat pe Xi „să pledeze pentru acest punct cheie exact, esențial, care trebuie să includă retragerea” forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean „conform cu Carta ONU”. Liderii ucraineni au elaborat, de asemenea, un plan de pace „care se bazează din nou pe aceleași principii ONU”, a spus Kirby în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă.

Războiul s-ar putea încheia imediat dacă Putin își retrage trupele din Ucraina

„Suntem îngrijorați că, în schimb, China va reitera apelurile pentru o încetare a focului care să lase forțele ruse în interiorul teritoriului suveran al Ucrainei”, a spus Kirby. „Orice încetare a focului care nu abordează îndepărtarea forțelor ruse din Ucraina ar ratifica efectiv cucerirea ilegală a Rusiei”, a spus el. adăugat.

Între timp, discuțiile dintre Putin și Xi s-au încheiat după mai bine de patru ore, a declarat presa de stat rusă. Discuțiile dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping – care a sosit luni la Moscova pentru o vizită de trei zile – s-au încheiat, potrivit agenției de presă de stat ruse RIA Novosti. Discuțiile au durat 4,5 ore. Cei doi lideri sunt așteptați să aibă alte întâlniri oficiale mâine.

Ministru eston: State din UE vor face achiziții comune de armament pentru Ucraina

State din cadrul Uniunii Europene vor face achiziţii comune de armament pentru Ucraina, afirmă ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, după o reuniune desfăşurată la Bruxelles, iar, conform unor oficiali europeni, ţări membre vor aloca două miliarde de euro pentru acest plan.

„Când există voinţă, există o cale; nu a fost uşor, dar s-a ajuns la consens politic pentru a oferi Ucrainei muniţie - un milion de obuze calibrul 155 de milimetri”, a declarat ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur.

De asemenea, Norvegia a livrat Ucrainei opt tancuri Leopard 2 , au anunțat luni Forțele Armate Norvegiene. Antrenamentul soldaților ucraineni pe tancuri este în desfășurare în Polonia, au adăugat Forțele Armate Norvegiene.

Norvegia și-a anunțat luna trecută decizia de a trimite tancurile fabricate în Germania, prim-ministrul Jonas Gahr Støre remarcând că „mai multe țări aliate au făcut și ele același lucru”.

Vizita Xi la Moscova oferă „acoperire diplomatică” pentru crimele rusești, spune Blinken

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că întâlnirea președintelui chinez Xi Jinping cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova arată intenția Chinei de a oferi „acoperire diplomatică” „atrocităților comise în Ucraina” ale Rusiei în loc să le condamne.

„Președintele Xi călătorește în Rusia la câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele Putin sugerând că liderul chinez nu simte responsabilitatea de a trage la răspundere Kremlinul pentru atrocitățile comise în Ucraina și, în loc să le condamne, ar prefera să ofere acoperire diplomatică pentru ca Rusia să continue să comită acele crime”, a declarat Blinken la o conferință de presă la Departamentul de Stat, potrivit CNN.