Procurorul Marius-Ionuţ Voineag, propus la conducerea DNA, despre fuga lui Ionel Arsene
- Antonia Hendrik
- 14 martie 2023, 16:56
Marius-Ionuţ Voineag, propus de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), susţine, marţi, interviul în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În cadrul interviului a prezentat pe larg proiectul său pentru viitorul Direcției în cazul numirii sale în funcție.
Marius-Ionuţ Voineag a vorbit despre faptul că unii inculpați preferă să comită fapta penală știind că rămân ulterior cu o sumă generoasă de bani sau produse chiar și în eventualitatea unei condamnări. Procurorul Voineag spune că o metodă de a stopa fenomenul corupție ar putea fi identificarea și stoparea din timp a produselor infracțiunilor, concret, reținerea rapidă a banilor obținuți de unii inculpați din faptele de corupție.
Voineag a amintit de recenta „fugă„ din țară a președintelui CJ Brașov, Ionel Arsene
Marius-Ionuţ Voineag a vorbit despre fuga din ţară a președintelui CJ Brașov, Ionel Arsene: „Nu mai departe de săptămâna trecută am avut un caz care indică acest calcul de profitabilitate. Astfel este subminată fără echivoc încrederea în lupta anticorupție iar acest fenomen trebuie descurajat. Putem descuraja prin stoparea si reținerea produsului infracțional.
Astfel am explicat în proiectul meu modalitățile în care putem stopa și reține aceste produse infracționale, dublul scop fiind si acela de a descuraja atitudinile asumate ale unor astfel de persoane care accepta posibilitatea unor condamnări contra sumelor de bani păstrate”, a mai spus Voineag, potrivit stiripesurse.ro.
Ionel Arsene a plecat din țară înainte de condamnare
Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a fost dat în urmărire după ce polițiștii nu l-au găsit, vineri seara, pentru a-l duce în penitenciar. Arsene a fost condamnat vineri de Curtea de Apel Bacău la a 6 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție.
Surse citate de presa locală din Neamț susțin că Ionel Arsene ar fi plecat din România și s-ar afla în Italia. Sentința a fost pronunțată vineri de Curtea de Apel Brașov, după ce în aprilie anul trecut, la instanța de fond, adică la Tribunalul Brașov, Arsene primise o condamnare chiar mai mare, de opt ani și patru luni.
În cazul în care Ionel Arsene nu se va întoarce în țară din proprie inițiativă, autoritățile române vor formula o cerere de predare în baza unui mandat european. Astfel de proceduri sunt deja în curs și față de alte persoane condamnare, instanțele din Italia refuzând să aprobe predarea.
Arsene a fost trimis în judecată în anul 2018 pentru trafic de influență
Procurorii DNA îl acuzau că, în calitate de deputat și președinte al organizației județene Neamț a PSD, ar fi primit de la o persoană, martor în cauză, suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate – ANI.
Concret, Ionel Arsene s-a înțeles cu Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, fostul primar al municipiului Piatra Neamț, pentru a scăpa de președintele Consiliului Județean Neamț de la acea vreme, Culiță Tărâță. Pinalti i-a dat lui Arsene 100.000 euro, spun procurorii, bani care trebuiau să ajungă la șeful ANI în schimbul declarării lui Culiță Tărâță în stare de incompatibilitate și conflict de interese.
Arsene a primit banii, numai că nu a respectat înțelegerea, așa că Gheorghe Ștefan și-a cerut banii înapoi, nu i-a primit, s-a supărat și l-a denunțat pe Arsene la DNA, informează Rador.