Piața criptomonedelor sfidează colapsul băncilor americane. Bitcoin a crescut la 24.195 dolari

Piața criptomonedelor sfidează colapsul băncilor americane. Bitcoin a crescut la 24.195 dolaribitcoin / Sursă: Dušan Zidar | Dreamstime.com

Falimentul celor două bănci americane, Silicon Valley Bank (SVB) și Sinature Bank, pare că are un efect pozitiv asupra criptomonedelor. Luni a fost înregistrată o creștere cu 15% a Bitcoin care a ajuns la 24.195 de dolari. Creșterea criptomonedelor vine pe fondul unei reveniri mai ample a activelor de risc, în contextul anunțului făcut de autoritățile de reglementare care au dat asigurări că vor susține toți deponenții SVB.

Valoarea criptomonedelor s-a apreciat luni, la începutul săptămânii, spre deosebire de acțiunile bursiere, pe fondul unei reveniri mai ample a activelor de risc. Evoluția acestora nu a fost influențată nici de anunțul făcut de autoritățile de reglementare din SUA care au anunțat închiderea Signature Bank, ultima mare bancă de criptomonede din SUA, potrivit CNBC News.

În prima zi a săptămânii, Bitcoin a crescut cu peste 14%, până la 24.195 dolari, potrivit Coin Metrics, și se află acum cu aproximativ 18% peste nivelul de tranzacționare înregistrat vineri. Criptomoneda Ether a crescut cu 9%, până la 1.680,19 dolari.

Saltul activelor de risc a avut loc după ce oficialii americani au anunțat că vor acoperi toate depozitele bancare ale deponenților de la Silicon Valley Bank, care a dat faliment. De asemenea, autoritățile au dat asigurări că vor pune la dispoziția băncilor lichidități, sub formă de împrumut, pentru a evita extinderea tensiunilor de pe piața financiară.

„Un ritm mai lent de majorare și o rată terminală mai mică, plus probabila injecție de lichidități pentru a susține băncile care se luptă să facă față retragerilor (prin programul Bank Term Funding Program) implică o mai mare lichiditate a pieței, chiar dacă acest lucru ar putea fi parțial compensat de o volatilitate mai mare. Bitcoin este unul dintre cele mai sensibile active la lichiditatea pieței, deoarece profilul său de «risc» nu este împovărat de preocupări legate de câștiguri sau de ratinguri”, a declarat Noelle Acheson, economist și redactor al buletinului informativ „Crypto is Macro Now”.

Estimările analiștilor cu privire la evoluția criptomonedelor

Trezoreria, Rezerva Federală și FDIC au dezvăluit într-o declarație comună că Signature Bank a fost închisă într-o încercare de a preveni răspândirea crizei bancare.

„Ambele bănci aveau o diversificare redusă. Cu un risc ridicat vine adesea o recompensă ridicată, însă, dacă bilanțul din spatele sistemului se prăbușește - în timp ce aveți o Fed care elimină lichiditatea din sistem și crește ratele - startup-urile cripto și capitaliștii de risc ar putea avea un drum lung până la recuperare”, a declarat Sylvia Jablonski, CEO și director de investiții al Defiance ETFs, referindu-se la Signature și Silicon Valley Bank.

Potrivit spuselor sale, vestea că Fed a creat un mecanism de protecție a ajutat la susținerea acțiunilor și a criptomonedelor. Prețurile cripto au crescut, în pofida faptului că aceasta a sporit temerile investitorilor și antreprenorilor cripto că autoritățile de reglementare strivesc industria prin presiuni asupra băncilor pentru a le tăia afacerile.

Signature Bank a fost o instituție favorabilă cripto și următoarea cea mai mare după Silvergate, care și-a anunțat lichidarea iminentă săptămâna trecută. Analiștii de pe Wall Street au menținut ratingurile de cumpărare pentru Signature Bank, chiar și în timp ce se derulau veștile proaste din jurul Silvergate și SVB. Sfârșitul duo-ului Silvergate-Signature lasă monedele cripto cu puține „rampe de acces” care să permită ca banii fiat să curgă în activele cripto.

Ne puteți urmări și pe Google News