România, obligată să majoreze salariul minim. Venitul minim european intră în vigoare în 2024

România, obligată să majoreze salariul minim. Venitul minim european intră în vigoare în 2024Salariu. Sursa foto: Dreamstime.com

România va trebui să implementeze salariul minim european - Venitul Minim European Adecvat – până în anul 2024. Măsura are la bază o Directivă Europeană, adoptată în 2022 care impune statelor membre introducerea unui venit minim care să poată fi determinat previzibil și transparent. În acest moment, salariul minim în România este de 3.000 de lei brut, adică 1.898 de lei net. Țara noastră se află pe locul 20, la nivel european, în ceea ce privește valoarea salariului minim lunar.

România va aplica, începând cu anul viitor, directiva europeană care impune introducerea Venitului Minim European Adecvat. Conform directivei europene, până la sfârșitul anului 2024, toate țările din UE sunt obligate să adopte un salariu minim care să reprezinte cel puțin 60% din câștigurile brute medii la nivel național. Salariul minim este aplicat în 22 dintre cele 27 de state membre al Uniunii Europene, iar măsura este de natură să protejeze muncitorii vulnerabili.

Țara noastră se află pe locul 20, la nivel european, în ceea ce privește salariul minim. Pe ultimul loc se află Bulgaria cu un venit minim lunar de 399 de euro. Cel mai mare salariu minim la nivelul Uniunii Europene este de 2.387 de euro, în Luxemburg.

În România, salariul minim brut pe economie a fost stabilit, de la 1 ianuarie, la 3.000 de lei brut, majorat de la 2.550 lei, cât a fost anul trecut. După reținerea impozitelor și taxelor aferente, un angajat plătit cu salariu minim va primi 1.898 lei net.

Prin această directivă ce urmează să fie transpusă în realitate, se urmărește stabilirea unui venit minim care să poată fi determinat previzibil și transparent în fiecare stat membru UE, în conformitate cu realitatea socială și în acord cu legislația națională. Propunerea de introducere a unui venit minim care să protejeze categoriile vulnerabile de lucrători a apărut încă din 2017, când a fost propus Pilonul european al drepturilor sociale.

Cum se va aplica directiva europeană.

Directiva europeană nu impune tuturor statelor membre să introducă aceeași valoare pentru salariul minim. Fiecare guvern va stabili nivelul venitului minim în funcție de mai multe criterii. Este vorba despre condițiile economice și sociale, puterea de cumpărare, nivelul productivității și evoluțiile indicatorilor macroeconomici la nivel național.

Reglementarea europeană impune ca formula după care se va calcula venitul minim lunar să asigure un trai decent și să poată acoperi coșul de consum minim pentru bunurile și serviciile de strictă necesitate.

Potrivit datelor Eurostat, salariul mediu brut la noi în România este de 6.430 de lei, iar cel net este de 3.974 de lei.

Coșul minim de consum, pentru o persoană adultă, are valoarea de 2.708 lei, conform unui raport al Avocatului Poporului. În aceste condiții, ținând cont de Directiva Uniunii Europene, salariul minim va trebui stabilit în așa fel încât să acopere acest coș minim.

Ne puteți urmări și pe Google News