USR a produs și distribuit o știre falsă: „Peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile noastre”

USR a produs și distribuit o știre falsă: „Peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile noastre” Cătălin Drulă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Uniunea Salvați România (USR) produs și a distribuit o ştire falsă cu privire la tăiatul pădurilor din România în care arată că „peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile noastre! Așa arată dezastrul lăsat în urmă de mafia lemnului susținută de PSD-PNL-UDMR”.

Ştirea falsă lansată de către USR a fost demontată de Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, care i-a dat de gol colegi: „Dragi colegii, înainte să muscați o informație si să-i daţi share, indiferent dacă vine de la Klauss sau Jesus, mestecați-o un pic. Piaţa mondială a lemnului e de 4 miliarde mc. Piata românească e de 38 milioane mc şi reprezintă 1% din totalul pieței mondiale. Volumul lemnul tăiat ilegal în România e de 20 milioane mc, adică 0.5% din piața mondiala, nu 50%.

USR: jumătate din lemnul tăiat în Romania e tăiat ilegal de ce? Defrișările sunt sub 10% din total tăieri în România şi înseamnă să tai la ras o suprafața fără să mai plantezi. Majoritatea lemnului dobândit ilegal provine din tăieri legale în care volumele arborilor au fost subestimate, subevaluate, au fost calculate cu diametre măsurate mult mai mici decât cele reale”, a scris Octavian Berceanu pe Facebook, la postarea celor din USR.

content-image

Ne puteți urmări și pe Google News

Postarea inițială a USR a fost editată

După ce au fost deconspirați cei de la USR au reeditat postarea și a dat vina pe niște jurnaliști de la publicația germană Der Spiegel.

Postarea inițială: „Peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile noastre! Așa arată dezastrul lăsat în urmă de mafia lemnului susținută de PSD-PNL-UDMR. Până în 2018, din pădurile României s-au tăiat ilegal aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn. Sunt datele din ultima investigație a jurnaliștilor de la publicația germană Der Spiegel. România are nevoie de DNA-ul pădurilor pentru a opri tăierile ilegale. Este legea USR, trecută în Parlament, dar blocată de CCR. Vom depune din nou o lege pentru înființarea DNA-ului pădurilor. În plus, o altă măsură propusă de USR este digitalizarea pădurilor. Doar așa putem opri furtul lemnului înainte de a ajunge în pragul unui dezastru ecologic.”

USR aruncă vina pe jurnaliștii de la publicația germană Der Spiegel

Postarea reeditată: „Peste jumătate din lemnul comercializat în România provine din defrișări ilegale! Așa arată dezastrul lăsat în urmă de mafia lemnului susținută de PSD-PNL-UDMR. Până în 2018, din pădurile României s-au tăiat ilegal aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn. Sunt datele din ultima investigație a jurnaliștilor de la publicația germană Der Spiegel. România are nevoie de DNA-ul pădurilor pentru a opri tăierile ilegale. Este legea USR, trecută în Parlament, dar blocată de CCR. Vom depune din nou o lege pentru înființarea DNA-ului pădurilor. În plus, o altă măsură propusă de USR este digitalizarea pădurilor. Doar așa putem opri furtul lemnului înainte de a ajunge în pragul unui dezastru ecologic”.

Explicația USR: „O greșeală în postarea inițială. PSD-PNL-UDMR au furat doar” 50% din lemnul comercializat în România. Postarea a fost modificată. Articolul Der Spiegel a fost tradus greșit în România. Ne cerem scuze pentru greșeală”, se arată în explicația USR, potrivit stiripesurse.ro.