Calendar Ortodox, 1 martie. Sfânta Muceniță Evdochia. Dumnezeu a înzestrat-o cu darul învierii morților

Calendar Ortodox, 1 martie. Sfânta Muceniță Evdochia. Dumnezeu a înzestrat-o cu darul învierii morților

Calendar Ortodox, 1 martie. Evdochia a trăit în cetatea Heliopolis, Liban, în vremea împăratului Traian. Ea era samarineancă de neam dar slujitoare a diavolului în fapt, frumoasă la chip și minunată la trup, pe mulți îi ademenea și-i înșela ducându-i spre pierzanie, trecând bogățiile lor în vistierii necinstite. 

Calendar Ortodox. Sfânta Muceniță Evdochia este prăznuită la data de 1 martie în Calendarul Ortodox. Sfânta Muceniță Evdochia provenea din cetatea Heliopolis din provincia Liban (Frigia). Și-a petrecut o mare parte din viață în desfrânare și agonie și a strâns o avere însemnată.

Era vestită în imperiu în așa fel încât mulți tineri bogați își făceau de treabă la Heliopolis dar în realitate doreau doar să își cheltuie banii pentru a se bucura de compania Evdochiei și să se dedulcească cu frumusețile ei.

Calendar Ortodox. Minunea s-a întâmplat și cea care a fost vas spurcat a devenit vas al curățeniei

Un călugăr pelerin pe nume Gherman a ajuns la Heliopolis și după cum avea obiceiul în loc să doarmă, noaptea cânta psalmi citea din Evanghelie. În acea noapte, a citit despre înfricoșătoarea judecată a lui Dumnezeu unde cei drepți vor lumina cu lumina cea dumnezeiască iar cei nedemni vor merge în iad , în focul cel nestins unde vor fi chiuiți pentru vecie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evdochia care avea locul de odihnă în apropiere și pentru că era cald dormea cu geamul deschis. Când călugărul Gherman a început a cânta psalmii ea s-a trezit și a început a asculta, iar mai apoi a ascultat și ceea ce el a citit. Astfel, până la ziuă ea nu a mai putut adormi ci s-a tot gândit la păcatele ei cele multe și la judecata lui Dumnezeu, înfricoșătoare tocmai pentru că este dreaptă și pentru că sentința dată este pentru veșnicie. A doua zi de dimineață l-a chemat la ea pe monah și tulburată a început a-i pune întrebări.

După câteva discuții duhovnicești cu monahul Gherman, Evdochia s-a hotărât să primească Taina Botezului. După ce Teodot, episcopul cetății, a botezat-o aceasta și-a împărțit toată averea persoanelor sărace și apoi s-a călugărit. Pentru pocăința mare de care a dat dovadă, Dumnezeu a înzestrat-o cu darul învierii morților.

A trăit încă 56 de ani după ce a primit botezul și a primit moarte mucenicească de la Vicențiu guvernatorul, om mereu furios și dușman de moarte al creștinilor, care și-a trimis ostașii să-i taie capul.

Condacul Sfintei Cuvioase Muceniţe Evdochia

Glasul 4: Vitejeşte nevoindu-te întru pătimirea ta, ne luminezi cu revărsarea minunilor, prealăudată, pe noi cei ce alergăm la dumnezeiasca ta biserică şi bucurându-ne te rugăm Cuvioasă Muceniţă Evdochia, ca să ne mântuim de neputinţele cele sufleteşti şi să primim dar de tămăduiri.

Troparul Sfintei Evdochia

Mieluseaua Ta, Iisuse Evdochia, striga cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc, si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc cu Tine; si mor pentru Tine, ca sa viez pentru Tine; ci ca o jertfa fara prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ein, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Sursa: doxologia.ro.