Romano Prodi: „Putin mi-a cerut să fac presiuni la Napolitano, pentru ca Berlusconi să-și recupereze pașaportul, să meargă la petrecerea sa"

Romano Prodi: „Putin mi-a cerut să fac presiuni la Napolitano, pentru ca Berlusconi să-și recupereze pașaportul, să meargă la petrecerea sa"Copiii lui Silvio Berlusconi au ajuns la o înţelegere / Sursa: Arhiva EVZ

Președintele rus Vladimir Putin i-a cerut lui Romano Prodi "să facă presiuni asupra președintelui de atunci al Italiei, Giorgio Napolitano, să-i permită lui Berlusconi să-și recupereze pașaportul, care îi fusese retras din motive legale, pentru a-i permite să meargă la petrecerea pentru ziua lui de naștere".

Povestea este relatată chiar de protagonist, fostul premier italian și fostul președinte al Comisiei UE, Romano Prodi, care explică în "Corriere della Sera" că nu cunoaște nicio "legătură economică" între Putin și fostul premier, dar știe "din experiență directă că relațiile personale erau foarte strânse".

Dovada? "Odată, când guvernam, eram cu Putin și cu premierul francez", a spus Prodi. Și, atunci, Putin a făcut acea solicitare. "Am răspuns că pur și simplu nu se poate face așa ceva. Și Slavă Domnului că colegul francez i-a explicat lui Putin că aveam dreptate", a afirmat Romano Prodi, citat de ilfattoquotidiano.it.

În acest război care a ajuns la primul an, Putin "a făcut trei erori de evaluare", potrivit lui Prodi. "În afară de soldați", prea puțini, "a crezut că ucrainenii îl va îmbrățișa și că Occidentul nu va reacționa. A greșit în totalitate. Și acum calea de ieșire devine tot mai dificilă". În ceea ce privește posibila mijlocire a Chinei, care tocmai a prezentat oficial planul de pace în 12 puncte întocmit de liderii Partidului Comunist, "mi se pare că Rusia și China sunt la aceeași distanță din prima zi de război. Dacă Beijingul va furniza arme, atunci lucrurile se vor schimba", a mai spus Prodi.

„Statele Unite ar trebui să aibă un interes pentru o Europă unită”

Conflictul din Ucraina, în ciuda sondajelor care arată opoziția italienilor față de trimiterea de arme, este polița de asigurare pentru Guvernul Meloni? "Nu neaparat. Calea este obligatorie pentru toate guvernele europene. NATO și UE nu au coincis niciodată la fel de mult ca astăzi. Mai bine, să ne întrebăm de ce Statele Unite sunt în favoarea alianțelor cu țările est-europene; de ce Biden a mers la Varșovia, ci nu la Bruxelles. Statele Unite ar trebui să aibă un interes pentru o Europă unită.

Dar nu aș vrea să facă presiuni asupra Europei de Est și a celor nouă națiuni ale sale, astfel încât restul de 18 membri să înțeleagă cum ar trebui să fie declinată Alianța Atlantică. Pe de altă parte, acest lucru este posibil, deoarece lipsește o politică externă și de apărare comună a UE".

În ceea ce privește percepția asupra politicii italiene în străinătate, Prodi afirmă: "Le este frică de politica petardelor. Partidele tradiționale sunt în criză peste tot, dar suntem singura țară în care un partid sau un lider obține 40%, iar câteva luni sau ani mai târziu 4%. Să ne gândim la Renzi, la M5S, la Ligă. Întrebarea pe care și-o pun în străinătate este dacă, până la urmă, politica va câștiga cu adevărat sau dacă guvernul Meloni va fi încă o petardă", a concluzionat Prodi. (Rador)