Un ofițer BIC din Timișoara, demis pentru că ar fi terorizat o tânără de etnie romă. Raoul Iacob i-ar fi făcut avansuri

Un ofițer BIC din Timișoara, demis pentru că ar fi terorizat o tânără de etnie romă. Raoul Iacob i-ar fi făcut avansuri Sursa foto: Twitter

O tânără de etnie romă din Timișoara a mărturisit la ce tratamente a fost supusă de angajații din instituțiile statului român. Poliția Română a intervenit în acest caz. Un subofițer a fost demis de superiorii săi din cauza scandalului.

O tânără de 21 de ani de etnie romă din Timișoara a mărturisit că a fost terorizată timp de trei zile de mai mulți angajați ai instituțiilor publice din oraș. Fata s-a prezentat pe data de 20 februarie 2023 la sediul Biroului de Investigații Criminale pentru că voia să își retragă plângerea împotriva partenerului ei de viață, Simon Ghimpli.

Denisa Căldăraș s-ar fi răzgândit chiar în timp ce era în sediul instituției, la presiunile unui subofițer, iar avocatul ei a ieșit după 45 de minute și a spus că fata „a început să țipe pe acolo și că ea nu retrage nimic, că a fost violată, sechestrată, bătută și toate cele”.

Ulterior, Denisa a rămas în grija agent-șef Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale (BIC). Timp de mai multe ore nu s-a știut nimic despre ceea ce s-a întâmplat cu tânăra. Ea a reușit, în seara zilei de luni, 20 februarie, să îi transmită partenerelui ei un mesaj în care îi spunea că se află închisă într-un centru social din Timiș. „M-a adus aici Raoul pe forță. Am plâns, nu voiam să intru aici”, a spus tânăra. Denisa a reușit să ia legătură cu iubitul ei în dimineața zilei următoare, 21 februarie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A spus Raoul că ne împușcă pe amândoi, dacă mă întorc la tine. Raoul a început să țipe la mine, a scos avocatul afară, a vorbit cu el ceva…eu nu știu ce… după care m-am trezit aici. Nu știu unde sunt”, a fost mesajul pe care Ghimpli l-a primit de la iubita sa. Fata a reușit să transmită un mesaj pe TikTok în timpul căruia a spus că o să ceară să fie lăsată să plece. În cele din urmă, ea a reușit să părăsească centrul social și a mărturisit că s-a simțit terorizată de agentul-șef.

Cine este Raoul Iacob

Poliția Română a intervenit în acest caz și oamenii legii au mers cu mandate la mai multe entități publice și private, vineri, 24 februarie, pentru a ridica imagini și documente pentru ca traseul judiciar al Denisei Căldăraș să fie reconstituit. Polițiștii au pus accentuș pe rolul pe care l-a avut subofițerul Raoul Iacob în acest caz, dar și cât de mult s-a implicat ofițerul Laurențiu Țimbriș, tot de la BIC. Inspectoratul Județean de Poliție Timiș (IPJ) a decis ca cei doi să nu se mai implice în cazui fetei de etnie romă, după ce clipul în care Denisa Căldăraș își spune povestea a devenit viral.

O echipă mixtă a IPJ Timiș a audiat-o pe Denisa timp de șapte ore, vineri, 24 februarie. Ea a confirmat toate declarațiile publice privind tratamentele pe care le-a primit din partea celor doi ofițeri. Ea a povestit, în timpul videoclipului postat pe Youtube, cum s-au comportat Iacob și Țimbriș cu ea. O anchetă internă a fost demarată în cazul celor doi, iar Iacob chiar a fost mutat la altă secție de Poliție.

Cum a fost tratată Denisa Căldăraș de cei doi ofițeri de poliție

Denisa Căldăraș a mers pe 22 februarie la procurorul de caz pentru a confirma toate cele spuse împotriva familiei Ghimpli, plângere făcută la presiunile subofițerului Iacob și ofițerului Țimbriș. Fata a mărturisit că Raoul Iacob a condus-o la mașină pentru a merge la Timișoara, unde urma să fie audiată. „De acolo, au început iar înjurăturile și amenințările. Până la Timișoara am plâns tot drumul. Am ajuns la procuror. Era o doamnă. Au vorbit ceva în șoaptă, eu nu am auzit. După care, Raoul m-a scos afară, în curtea interioară a Parchetului. Nu am înțeles, atunci, de ce… ce se întâmplă”, a spus Denisa.

Fata de etnie romă a mai adăugat că subofițerul și-a schimbat brusc comportamentul față de ea, după vizita la procurorul de caz. Iacob i-ar fi spus că o să vină alți polițiști care o vor prelua. Acesta ar fi rugat-o pe Denisa „să le spui că tot ceea ce ai spus la cameră, la ziariști, nu este adevărat, că nu te-am dus la mall, că nu ți-am luat haine, că nu ți-am făcut avansuri și că nu am avut intenția să te duc acasă. Când i-am zis că refuz asa ceva, iar m-a înjurat. A venit și Laurențiu și a făcut la fel…”. Iacob a continuat cu miunciunile și când colegii de la BIC au venit. Subofițerul le-a spus că fata a făcut declarațiile la adresa sa pentru că a fost constrânsă de socru și de iubit.

Denis a fost preluată de alți polițiști și dusă la IPJ Timiș, unde a fost audiată timp de șapte ore. În urma discuțiilor pe care le-a purtat cu oamenii legii, toată povestea ei a fost confirmată. Polițiștul care a venit să o preia pe fată i-a sunat pe superiorii săi pentru a-i anunțat ceea ce a aflat. „A transmis ca orice detaliu pe care-l cere Raoul Iacob despre mine să nu îl dea, iar dacă va veni acolo, ca să mă caute, să nu îi mai dea acces. I-a transmis că nu are voie să dea niciun fel de relații și mâine, când o să vreau să plec, să fiu lăsată…”, a mai spus fata, potrivit Voceatimisului.ro.