Modificările anului școlar transmise inițial, greșite Ministerul Educației face un nou program pentru anul școlar 2023-2024.

Modificările anului școlar transmise inițial, greșite Ministerul Educației face un nou program pentru anul școlar 2023-2024. Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

După ce în urmă cu câteva zile Ministerul Educației anunța printr-un mesaj pe Facebook că a aprobat modificările la calendarul anului școlar 2023-2024, instituția anunță că forma transmisă inițial a fost greșită.

Printre modificările făcute față de varianta propusă spre dezbatere se stabilea ca vacanța de primăvară să fie mutată de Paște, iar vacanța mobilă să poată fi luată și în luna martie, nu doar în februarie, cum este acum.

Calendarul anului școlar 2023-2024, care a fost avizat de Ministerul Educației după o ședință cu partenerii de dialog social, a fost transmis greșit, iar forma aprobată este de fapt cea din proiectul supus dezbaterii publice, anunță instituția.

Calendarul anului școlar 2023-2024 este cel din proiectul supus dezbaterii publice

Pe 27 ianuarie, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică calendarul anului școlar 2023-2024. Conform documentului, școala ar trebui să înceapă în data de 11 septembrie 2023, iar vacanța de vară să se decaleze cu o săptămână pentru majoritatea elevilor, în afară de cei din ani terminali, adică să înceapă pe 21 iunie 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, pe 14 februarie, printr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Educației se arătau modificări noi la structura anului școlar 2023-2024.

Proiectul de Ordin al ministrului educației privind structura anului școlar 2023-2024 a fost modificat astfel încât perioada sărbătorilor Pascale să corespundă unui interval de vacanță, adică în loc de cele două săptămâni din aprilie, vacanța va fi de pe 27 aprilie până pe 7 mai. Propunerea pentru această varianta a fost făcută de mai multe organizații și grupuri de părinți, reprezentate de Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FEPAL).

Modificări greșite anunțate de Ministerul Educației

Alte modificări care au fost anunțate greșit au în vedere săptămâna de vacanță mobilă, care era până acum posibilă numai în luna februarie. Ulterior s-a anunțat că la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, poate fi luată în perioada 19 februarie – 10 martie 2024.

De asemenea, se propunea ca desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” să poate fi în perioada 11 septembrie 2023 – 12 aprilie 2024, la decizia unităților de învățământ. Această prevedere era și în documentul inițial, propus, dar acolo 12 aprilie era limita de vacanță de primăvară, însă a fost eliminată.

Niciuna dintre aceste propuneri nu sunt valide, fiind transmise greșit, potrivit edupedu.ro.