Demonstranții din Israel au manifestat pentru a se opune unei propuneri legislative de modificare radicală a sistemului de justiție susținută de noul guvern, considerat cel mai de dreapta și cel mai conservator din punct de vedere religios din istoria țării, care i-a divizat foarte mult pe israelieni.
Unii analiști consideră că acest plan de reformare a justiției este o amenințare la adresa statului liberal israelian, care ar putea afecta democrația țării sau ar putea duce chiar la un război civil.
Proteste pentru democrație, libertate și independența justiției
Pe măsură ce bătălia pentru viitorul justiției israeliene, percepută de mulți ca o luptă pentru salvarea democrației din această țară, se intensifică, aproximativ 100.000 de protestatari au manifestat pe străzile din fața Parlamentului din Ierusalim. Purtând steaguri, megafoane și bannere israeliene, aceștia au scandat pentru democrație, libertate și independența justiției, se arată intr-un articol publicat marți în The New York Times.
Demonstranții au manifestat pentru a se opune reformei din domeniul justiției propusă de noul guvern – cel mai de dreapta și cel mai conservator din punct de vedere religios din istoria țării – care i-a divizat foarte mult pe israelieni. Modificările ar reduce capacitatea Curții Supreme de a revoca legile adoptate în Parlament și ar oferi guvernului o influență mai mare în numirea judecătorilor.
După demonstrație, a urmat un discurs televizat al președintelui Israelului, Isaac Herzog, în care el a avertizat că această criză a lăsat țara „în pragul colapsului constituțional și social” și care ar putea duce la „o ciocniri violente”. Însă, si-a exprimat speranța că acest lucru nu se va întâmpla.
Pericol de război civil
Unii analiști consideră că acest plan referitor la justiție este o amenințare la adresa statului liberal israelian, care ar putea afecta democrația țării sau ar putea duce chiar la un război civil. Ca răspuns, guvernul spune că schimbările oferă o revizuire necesară a sistemului de justiție. Liderii părților s-au acuzat reciproc de tentativă de lovitură de stat.
Înrădăcinată într-un război cultural vechi de zeci de ani între diferite părți ale societății israeliene, conflictul a început după ce noul guvern al Israelului, condus de Benjamin Netanyahu, a fost investit la sfârșitul lunii decembrie și a cerut aproape imediat controlul asupra numirilor în funcția de judecător.