Salvatorii austrieci din Turcia sunt în pericol. În zona de acțiune se duc lupte grele între grupările rebele

Salvatorii austrieci din Turcia sunt în pericol. În zona de acțiune se duc lupte grele între grupările rebele

Austria a trimis în Turcia, o unitate de salvare special antrenată pentru astfel de situații. Ajunși la fața locului, viața salvatorilor austrieci a fost pusă în pericol de luptele duse în zona de graniță a Siriei, de diferitele grupări rivale.

Update: De asemenea, două organizații germane de ajutorare au suspendat sâmbătă operațiunile de salvare în Turcia, țară afectată de cutremur, invocând probleme de securitate și relatând ciocniri între grupuri de persoane și focuri de armă.

Organizația germană de căutare și salvare internațională (ISAR) și Agenția federală germană pentru ajutor tehnic (THW) au declarat că își vor relua activitatea imediat ce agenția turcă de protecție civilă AFAD va clasifica situația ca fiind sigură.

Începând de marți, 82 de militari din cadrul unități de ajutor în caz de dezastre a forțelor austriece (AFDRU), au fost trimiși în Turcia, unde participa la acțiuni de salvare a persoanelor surprinse sub dărâmături.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în prezent, au reușit să salveze nouă persoane, dar acum misiunea a fost întreruptă din cauza luptelor care au loc în zona de graniță dintre Turcia și Siria.

”Succesul așteptat al unei salvări în direct nu este în nici un fel justificat, în raport cu riscul de securitate și pentru viața oamenilor noștri. Există o agresiune din ce în ce mai mare între grupurile din Turcia. Se pare că s-au tras focuri de armă”, a declarat locotenent-colonelul Pierre Kugelweis, citat de APA.

Salvatorii austrieci stau la adăpost

Potrivit informațiilor furnizate de partea austriacă, unitatea de ajutorare în caz de dezastre, împreună cu numeroase alte organizații de ajutorare, se află în așteptare, într-o tabără din provincia turcă Hatay.

Încă de la primele ore ale dimineții de sâmbătă, operațiunile de salvare au fost oprite, din cauza situației de securitate.

Austriecii nu vor pleca acasă

Șeful contingentului austriac a mai spus că militarii nu vor pleca acasă, în Austria, ci vor sta la adăpost, până când vor putea să acționeze din nou.

”Continuăm să ne menținem forțele de salvare și recuperare, pregătite. Suntem pregătiți pentru operațiuni viitoare. Nu a fost niciun atac asupra noastră, a austriecilor. Suntem cu toții bine. Am dori să continuăm să ajutăm, dar circumstanțele sunt așa cum sunt”, a mai declarat Kugelweis.

Bilanțul cutremurului din Turcia

Între timp, bilanțul morților continuă să crească în urma cutremurului puternic din zona de frontieră turco-siriană.

Numai în zonele afectate din Turcia, au fost recuperate de sub dărâmături, 20.665 de de cadavre, a anunțat sâmbătă dimineață agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia, AFAD. În plus, peste 80.000 sunt rănite, fiind tratate în spitale militare sau de campanie, ridicate de forțele de salvare care au venit din întreaga lume, a declarat vicepreședintele turc Fuat Oktay.