„Zodia Adevărului”. O istorie cu cheie a Securității din 1948 până în 1989, scrisă de un ofițer de contraspionaj

„Zodia Adevărului”. O istorie cu cheie a Securității din 1948 până în 1989, scrisă de un ofițer de contraspionaj Sursa: EVZ

Între cele două coperți ale volumului ”Zodia Adevărului”, scrisă de fostul ofițer de contrainformații colonel (r) Ioan Burdulea, veți regăsi o istorie ușor romanțată a Securității României comuniste din 1948 și pînă în 1989

Autorul, care a activat într-una dintre unitățile de elită ale contraspionajului românesc, redă sub forma unei ficțiuni inspirate din realitate dedesubturi ale acestei structuri militare atît de controversate. Este o generoasă restituire chiar dacă pe alocuri poate părea ușor nostalgică și părtinitoare.

Volumul poate fi găsit pe www.edituradecarte.ro, în magzinele Companiei de Librării București și pe www.clb.ro, pe www.libris.ro, www.carturesti.ro, www.librarie.net, www.pravaliacucarti.ro, www.emag.ro și în rețeaua de distribuție de presă.

”De la constituirea Direcției Generale a Securității Poporului, la 30 august 1948, timp de 20 de ani s-a acordat o atenție cu totul specială problemei legionare, aflată în sarcina Serviciului Informații Interne. Un  număr însemnat de ofițeri au primit însărcinări de serviciu în această problematică. După anul 1970, un singur ofițer, maiorul Vasile Strîmbeanu, răspundea de acest domeniu în cadrul Securității județului Dîmbovița.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate eforturile depuse și în ciuda resurselor consumate, rezultatele au fost modeste, cea mai mare parte a foștilor legionari renunțînd la desfășurarea oricăror activități care ar fi putut afecta securitatea statului. Pe la jumătatea anilor 80, la o ședință de bilanț a activității, întrebat de șeful Securității despre lipsa rezultatelor, locotenent colonel Strîmbeanu a răspuns:

-Nu mai am ce să mai fac. Foștii legionari care mai sînt în viață nu mai acționează dușmănos. Mulți dintre ei au fost recrutați și astăzi sînt informatori.

Răspunsul șefului Securității a fost imediat:

-Tovarășe locotenent colonel, acesta nu este un mod comunist de a privi problemele. Dar descendenții lor, cei care doresc să intre în legătură cu legionarii încă activi din sînul emigrației, cei care acționează de la Paris, din Canada sau Statele Unite? Nu trebuie să identifici asemenea legături?”

Fragment din capitolul ”Un ofițer inventiv și răutăcios”

Col (r) Ioan Burdulea – Zodia Adevărului

Editura Evenimentul și Capital

www.edituradecarte.ro