Rusia a răspuns că îl caută pe Hristo Grozev pentru... nimic

Rusia a răspuns că îl caută pe Hristo Grozev pentru... nimic Sursa foto: Kremlin

Direcția de Investigații din Moscova a constatat că jurnalistul dat în urmărire nu reprezintă obiectul anchetei. Jurnalistul bulgar Hristo Grozev, care este căutat de Rusia, a primit în cele din urmă un răspuns dacă există vreun motiv pentru urmărirea sa de către autoritățile ruse. Avocatul său a primit o scrisoare de la Comitetul de Investigații în care se arată că nu există nicio anchetă penală împotriva sa.

Absurdul devine total, adăugându-se că anchetatorul principal A. Lukoianov îi reamintește lui Hristo Grozev că are dreptul să facă apel privind răspunsul la superiorul său. Inutil juridic este că, conform scrisorii primite, jurnalistul are acum dreptul de a face apel că este nevinovat.

Ziarul SEGA amintește:

La sfârșitul anului 2022, Ministerul rus al Afacerilor Interne l-a anunțat pe Grozev în urmărire federal. Atunci, potrivit datelor surselor mass-media ruse, el a fost căutat într-un dosar penal pentru răspândirea de „fake-uri” despre armata rusă. Cu această ocazie, MAE bulgar l-a convocat pe ambasadorul rus la Sofia, Eleonora Mitrofanova, care a declarat că nu știe de ce este dat în urmărire Grozev, dar serviciile ruse „nu îl vor căuta în toată lumea”. Atunci, ea a sfătuit Ministerul bulgar de Interne să-l întrebe pe cel rus de ce a fost dat în urmărire Grozev - până astăzi nu există niciun răspuns.

În luna iulie, serviciile speciale ruse au anunțat despre o încercare a spionajului ucrainean de a deturna un avion rusesc. Grozev a fost menționat ca implicat, însă el a declarat că nu a luat parte la operațiune, iar Bellingcat a făcut un film despre modul în care serviciile ruse și ucrainene încearcă să se inducă în eroare reciproc.

Ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev a anunțat, în urmă cu două săptămâni, că Ministerul de Interne face zilnic o verificare pentru a stabili dacă jurnalistul Hristo Grozev a fost declarat în urmărire internațional. El a explicat că, oficial, Hristo Grozev nu a fost declarat dat în căutare de către Interpol, iar pentru ca acest lucru să se poată face, Federația Rusă trebuie să indice motive concrete. La sfarsitul lui decembrie, Ministerul de Interne din Bulgaria a trimis o scrisoare Ministerului de Interne al Rusiei prin care a solicitat mai multe informații despre cazul lui Hristo Grozev, dar până acum nu a primit niciun răspuns, a adăugat Demerdjiev. Ministrul a subliniat că în acest moment nu există date privind atacuri împotriva lui Grozev.

Cu doar câteva zile în urmă a devenit clar că Hristo Grozev a părăsit Austria din cauza probabilei amenințări a serviciilor speciale ruse. Acest lucru a fost anunțat de Moscow Times, referindu-se la ziarul austriac „Falter”. Decizia este rezultatul temerilor cu privire la o amenințare din partea serviciilor speciale ruse. CEO-ul Bellingcat a locuit aproape 20 de ani la Viena, potrivit segabg.com

Potrivit ziarului, Grozev a primit informații de la surse din servicii. După avertisment, el și-a anulat întoarcerea din SUA la Viena. El se află în SUA cu ocazia ceremoniei Oscar și a nominalizării filmului documentar „Navalnîi”, la care a participat și Grozev. „Bănuiesc că sunt mai mulți agenți ruși și informatori ai lor în Viena decât polițiști”, a declarat Grozev pentru publicație.

(Traducerea Rador)