Rareș Bogdan: Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, trebuie să dea explicații. Ajută OMV Petrom și face un joc dublu

Rareș Bogdan: Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, trebuie să dea explicații. Ajută OMV Petrom și face un joc dubluRareș Bogdan și Marcel Ciolacu Sursă foto: Arhiva EVZ

Europarlamentarul Rareș Bogdan a explicat că Statul Român nu trebuie să aplice diferențe de tratament, între o firmă din România, și o alta din Austria, cu referire directă la OMV Petrom.

Compania austriacă nu vrea să plătească taxa de solidaritate, iar autoritățile de la București, fac un ”joc de gleznă”, pe față, pentru a-i ajuta pe austrieci.

Cei de la ANAF au anunțat un control pentru a stabili dacă OMV Petrom se încadrează sau nu, la plata acestei taxe, și dacă profitul imens realizat provine din codurile CAEN, care se referă la activitățile care pot fi făcute de compania austriacă. Pentru a fi mai ușor de înțeles, trebuie spus că tot jocul se face în jurul acestor coduri CAEN.

În ultimul raport fiscal al OMV Petrom, se arată că societatea cu capital austriac a realizat în România, un profit net de peste două miliarde de lei, adică 500 de milioane de euro.

Cei de la Ministerul de Finanțe fac un joc dublu

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Rareș Bogdan s-a arătat scandalizat tocmai datorită acestui joc dublu al celor de la Ministerul de Finanțe, care trebuie să vină cu explicații clare.

”Reprezentanţii statului să nu se poarte cu mănuşi şi diferenţiat. Ministerul Energiei nu a avut niciun rol în transpunerea Regulamentului”, a spus europarlamentarul, care a mai adăugat că ”OMV sau alte corporaţii pur şi simplu sfidează şi prin management şi scot profiturile în afara graniţelor de ani de zile şi nimeni nu face nimic acum pe o taxă unde ar trebui să mai plătească către statul român peste un miliard”.

Șmecheria cu codul Caen ajută OMV Petrom

Rareș Bogdan a mai explicat că cei de la Ministerul de Finanțe au strecurat în ordonață o mică ”șopârlă”, care nu se regăsește în Regulamentul European, prin care aceste taxe de solidaritate se pot institui la nivel național.

”Din cele 14 state studiate, în cinci, Ministerele de Finanţe ale ţărilor respective, nu au introdus coduri CAEN în transpunerea Ordonanţei. Deci, chestiunea cu obligativitatea de a fi trecute coduri CAEN pe transpunerea regulamentului este falsă şi aici trebuie să dea explicaţii Ministerul Finanţelor Publice, domnul ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, pentru a ne spune exact de ce este această situaţie creată la Ministerul de Finanţe, cu privire la transpunerea regulamentului respectiv în ordonanţa adoptată de Guvern pe data de 20 decembrie”, a spus eurodeputatul PNL.

OMV scoate miliarde din România

Bogdan este supărat pentru faptul că OMV Petron, realizează an de an profituri amețitoare, mai puțin în perioada de pandemie, dar cu toate astea nu au plătit impozite de solidaritate care să ajute alte societăți din România.

”O să aştept luni, la şedinţa de coaliţie sau când va fi prima şedinţă de coaliţie, această problemă va fi pusă pe masă, pentru că pe de o parte s-a încercat o dezinformare cu privire la implicarea altor ministere în transpunerea acestui regulament. Lucrurile trebuiesc clarificate, că de această chestiune s-a ocupat Ministerul Finanţelor”, a spus Rareş Bogdan.