Adrian Câciu vrea o nouă mărire a salariului minim pe economie. Taxe și contribuții mai mari din 2024
- Antonia Hendrik
- 31 ianuarie 2023, 20:39
Ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit despre o nouă majorare a salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2024, spunând că este certă. O astfel de măsură va aduce cu sine, ca întotdeauna, o creștere a taxelor, impozitelor și contribuțiilor ce se calculează în funcție de salariul minim, dar și a amenzilor, în cazul în care Guvernul nu decide o excepție, cum a făcut anul acesta.
Adrian Câciu a anunţat că este posibil ca salariul minim pe economie să fie crescut din nou de la 1 ianuarie 2024. „Salariul minim va crește, cu siguranță, din nou!”, a declarat ministrul de Finanțe, sugerând că PSD lucrează la programul de guvernare cu care va veni Marcel Ciolacu atunci când va prelua funcția de premier.
Câciu vrea să scoată și mai mulți bani de la antreprenori
Potrivit ministrului de Finanțe, printre măsurile vehiculate se află eliminarea TVA-ului pentru alimentele de bază și impozite mai mari pentru companii.
„Ceea ce noi ne dorim este să creștem aceste deziderate. Să creștem veniturile oamenilor! Am spus că anul 2023 este un an de recuperare, astfel încât toată lumea să ajungă să nu mai aibă o lipsă de venituri din cauza inflației”, a declarat Adrian Câciu.
„Salariul minim pe economie cu siguranță va crește de la 1 ianuarie 2024. Ceea ce vrem noi să găsim este parteneriatul cu mediul de afaceri astfel încât acest salariu minim să crească amplu, cel puțin cum a crescut de la 1 ianuarie 2023. Pe brut aproape 500 de lei, pe net mai mult de 300 de lei”, a mai spus ministrul PSD.
La cât va putea ajunge salariul minim pe economie
Adrian Câciu a fost întrebat dacă 4.000 de lei reprezintă o variantă pentru salariul minim. Ministrul a spus că „o să vedem cum rezultă și din dialog, și din analizele pe care le facem, și din ceea ce înseamnă, de fapt, dezbaterea din coaliție”.
În ceea ce privește noi majorări de venituri în 2024, Adrian Câciu susține că totul depinde de modul în care economia performează sau se manifestă în primul semestru și în funcție de spațiul fiscal pe care îl vom avea.
„Dacă nu avem elemente de hazard, cum au fost în 2022 când a început războiul din Ucraina, evident că vom găsi câteva soluții. Trebuie să vedem cum merge economia în primul semestru”, a spus Câciu.
Mai mult, ministrul spune că de aceleași condiții depinde și creșterea pensiilor: „Tot ceea ce ține de noi pentru a crește veniturile românilor, se va face”, a concluzionat ministrul Adrian Câciu la antena3.ro.