Răspunsul sosit de la Comisia Europeană: „OMV nu trebuie să plătească taxa de solidaritate în România” - surse

Răspunsul sosit de la Comisia Europeană: „OMV nu trebuie să plătească taxa de solidaritate în România” - surseOMV Petrom / Sursă foto: Arhiva EVZ

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că nu a încheiat raportul verificărilor la OMV deoarece așteaptă clarificări de la Comisia Europeană, după ce compania austriacă a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate în România. Potrivit surselor, răspunsul ar fi venit: OMV nu trebuie să plătească taxa de solidaritate.

Potrivit surselor, OMV nu trebuie să plătească taxa de solidaritate, transmite Comisia Europeană. Răspunsul venit de la Comisia Europeană arată că regulamentul a fost transpus corect:

„Codurile CAEN citate în Ordonanța de Guvern respectă activitățile prevăzute în regulament. Al treilea punct pe care îl întrebase Ministerul de Finanețe era despre comercializare produselor finite, dacă poate să fie trecută în cifra de afaceri, însă aici este nevoie de o întâlnire cu Guvernul”, mai precizează surse apropiate de dosar.

Statul român versus OMV - taxa de solidaritate

Ministerul Finanţelor a cerut Comisiei Europene clarificări în privinţa regulamentului european transpus în legislaţia naţională, prin ordonanţa adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuţiei de solidaritate, o suprataxă asupra companiilor din sectoarele petrol, gaze şi cărbune. Clarificările au vizat modul în care este calculată această taxă, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri, şi ar putea fi decisive în stabilirea poziţiei autorităţilor fiscale în cazul OMV Petrom, companie care a transmis că nu este obligată să achite această taxă.

OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în Ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia autohtonă.

Grupul austriac OMV a transmis anterior că nu este obligat să achite taxa de solidaritate în România

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a anunţat recent că au fost începute verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot intra sub incidenţa OUG 186, precizând că nu are nicio legătură activitatea desfăşurată de OMV Petrom din România cu una desfăşurată de OMV în Austria legat de această contribuţie de solidaritate.

OMV reacționează: „În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, a transmis OMV.