Economia Chinei a stagnat din cauza politicii zero-Covid. Problemele sunt uriașe

Economia Chinei a stagnat din cauza politicii zero-Covid. Problemele sunt uriașe Sursă: Engdao Wichitpunya | Dreamstime.com

Biroul Național de Statistică al Chinei a declarat că economia țării s-a extins cu 3% în 2022, chiar dacă așteptările oficialilor chinezi erau de 5,5%. Datele au arătat că politica zero-Covid a Chinei a avut un impact puternic asupra economiei naționale. 

Datele despre produsul intern brut din China au arătat că în ultimul an a existat o creștere sub 8,1% a PIB-ului. În timpul pandemiei, liderul Chinei, Xi Jinping, a dezvoltat un program extrem de restrictiv de izolare menit să oprească răspândirea virusului Covid-19. În urma mai multor proteste, liderul Chinei a decis să relaxeze aceste politici. 

Eliminarea politicii zero-Covid

Economiștii și-au dat seama că redresarea economiei Chinei ține inclusiv de încetinirea economică globală. „ Beijing pare să opteze pentru reducerea restricțiilor”, au scris strategii de investiții de la banca elvețiană UBS.

Strategii conduși de Mark Haefele, directorul de investiții al UBS Global Wealth Management, au declarat că economiile acumulate și revenirea la activitățile sociale în China, în acest an, ar trebui să conducă la o creștere economică. Haefele a spus că se așteaptă ca PIB-ul să revină la aproximativ 5% în acest an. PIB-ul din China a crescut cu 2,9% în al patrulea trimestru față de anul anterior, potrivit Business Insider.

Ne puteți urmări și pe Google News