Veniturile Rusiei au fost afectate de sancțiunile occidentale. Rusia pierde 172 de milioane de dolari pe zi

Veniturile Rusiei au fost afectate de sancțiunile occidentale. Rusia pierde 172 de milioane de dolari pe ziSursa: Pixabay

Veniturile petroliere ale Moscovei au fost afectate de interzicerea de către Uniunea Europeană a majorității importurilor de petrol rusesc și a unui plafon de 60 de dolari pe baril.

Informațiile – care au apărut la aproximativ o lună după embargoul Uniunii Europene – au scos la iveală faptul că Rusia pierde 172 de milioane de dolari, în fiecare zi, din cauza sancțiunilor. Rusia încă acumulează 687 de milioane de dolari din exporturile de combustibili fosili – fiind în scădere față de aproximativ 1,1 miliarde de dolari pe zi între luna martie și luna mai.

„Excesul generat de prețurile vertiginoase la combustibili fosili în 2022 începe să se uzeze, în mare parte din cauza reducerilor consumului de combustibili fosili determinate de prețurile crescute”, au scris cercetătorii CREA.

În ciuda prejudiciului pe care G7 și UE le-au cauzat veniturilor energetice ale Rusiei, CREA recomandă intensificarea presiunii prin scăderea plafonului prețului țițeiului rusesc la 25 până la 35 de dolari pe baril – ceea ce ar reduce veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei cu încă 100 de milioane de euro pe zi.

„Reduceri suplimentare ale veniturilor Kremlinului vor slăbi, prin urmare, în mod semnificativ capacitatea țării de a-și continua asaltul și de a contribui la încheierea războiului”, a spus CREA. Gama de prețuri propusă între 25 și 35 de dolari pe baril ar menține afacerea viabilă din punct de vedere economic pentru securitatea energetică a lumii, dar va afecta, în continuare, Rusia, din punct de vedere financiar, a adăugat CREA. În prezent, contractele futures pe petrol Brent se tranzacționează în jur de 80 de dolari pe baril.

Sancțiunile Uniunii Europene

Începând cu 5 februarie, Uniunea Europeană urmează să interzică exporturile rusești de petrol rafinat și să aplice un plafon de preț pentru astfel de produse, iar CREA se așteaptă ca acest lucru să reducă veniturile Rusiei din combustibili fosili cu încă 120 de milioane de euro pe zi.

„Coaliția pentru limitarea prețurilor are o pârghie puternică pentru a scădea limitele de preț”, a spus CREA. Asta mai ales că Rusia nu a găsit alternative semnificative la transporturile vestice, asigurări și serviciile financiare de care au nevoie pentru a-și transporta energia către cumpărători, deoarece astfel de furnizori de servicii nu sunt dispuși să livreze produse energetice rusești din cauza fricii de încălcare a sancțiunilor, potrivit Business Insider.

Ne puteți urmări și pe Google News