Sfaturi pentru șoferi. Care e durata medie de viață a anvelopelor. Cum se poate evita uzura rapidă a cauciucurilor

Sfaturi pentru șoferi. Care e durata medie de viață a anvelopelor. Cum se poate evita uzura rapidă a cauciucurilor Anvelope all-season. Sursa foto: adax.ro

Sfaturi pentru șoferi. Orice anvelopă are o durată de viață ce depinde de mai mulți factori. Sunt situații în care cauciucurile se deteriorează în timp record. Iar asta depinde de factorii de mediu și de comportamentul pe care îl au șoferii.

Sfaturi pentru șoferi

Durata medie de viață a anvelopelor este una ce se întinde pe durata a cinci - zece ani. Depinde de marcă și bineînțeles de prețul care reflectă și calitatea. Factorii de mediu și comportamentul șoferilor joacă un rol determinant. În cazul în care autoturismul este ținut afară, anvelopele se vor vor uza mult mai rapid. Dacă mașina este parcată în garaj, iar asta presupune că e ferită de umezeală sau de razele soarelui, atunci cauciucurile vor fi mult mai bine apărate.

Puteți să evitați distrugerea prematură a anvelopelor dacă mergeți regulat la service pentru echilibrarea roților, dacă folosiți cauciucuri în funcție de sezon (vară/iarnă), dacă nu curățați pneurile cu substanțe acide sau corozive sau dacă schimbați periodic roțile între ele (alternare față/spate).

Depinde de modul în care este condusă mașina

Durata de folosire optimă a anvelopelor mai depinde și de stilul de condus al șoferului, dar și de drumul pe care se deplasează mașina. În cazul în care șoferul are un stil agresiv (dacă accelerează brusc și frânează des) atunci cauciucurile de vor uza mai repede. Condusul în orașe mari și aglomerate, cu trafic intens, afectează direct durata de viață a cauciucurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mentenanța roților joacă un rol esențial în felul în care vor rezista în timp. Dacă nu este verificată periodic presiunea, nu sunt echilibrate și alineate, mașina este lăsată cu lunile în aceeași poziție în plin soare și anvelopele sunt depozitate necorespunzători la schimbările de sezon, chiar dacă nu șofatul este problema, cu siguranță mentenanța roților va fi cea care va duce la nevoia schimbării înainte de termen“, sunt explicațiile date de specialiști autovit.ro.

Atenție la anvelopele de iarnă

Pe de altă parte, conducătorii auto trebuie să mai fie foarte atenți la marcajele de pe anvelope în timpul sezonului rece. Doar cele marcate cu literele M şi S sunt acceptate, potrivit legislației din România.

„Registrul Auto Român precizează că denumirea all seasons este una comercială și este folosită de producătorii de anvelope. Însă, trebuie să se țină cont de faptul că nu are un corespondent în legislația națională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud-noroi și snow-zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională“, se precizează într-o postare pe contul de Facebook a RAR.