Benedict al XVI-lea este grav bolnav. Papa Francisc i-a făcut o vizită predecesorului său

Benedict al XVI-lea este grav bolnav. Papa Francisc i-a făcut o vizită predecesorului său

Papa Francisc l-a vizitat pe predecesorul său, Benedict al XVI-lea, după ce starea de sănătate a fostului suveran pontif s-a înrăutăţit în ultimele ore, a declarat miercuri un purtător de cuvânt de la Vatican, transmite DPA.

Francisc a declarat despre Benedict că este "foarte bolnav" în cadrul unei audienţe generale desfăşurate la Vatican în prima parte a zilei. El i-a chemat pe credincioşi să se roage la Dumnezeu pentru "confort şi sprijin" pentru fostul papă.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului Matteo Bruni a pus starea lui Benedict pe seama vârstei sale înaintate, fără a oferi şi alte detalii. "Pentru moment situaţia se află sub control", a susţinut el.

Asistentul personal şi prietenul apropiat al papei Benedict, Georg Gänswein, nu a răspuns deocamdată întrebărilor presei.

Arhiepiscopul Gänswein a avut grijă de fostul papă timp de mai mulţi ani, în cadrul mânăstirii Mater Ecclesiae din Vatican.

Teologul de origine bavareză, al cărui nume dinainte de a deveni papă este Joseph Aloisius Ratzinger, a fost ales succesorul lui Ioan Paul al II-lea la 19 aprilie 2005.

Cel de-al optulea german care a devenit papă în istoria de 2000 de ani a Bisericii Catolice, şi respectiv al doilea papă ne-italian din ultimii aproape 500 de ani, Ratzinger a ales pentru sine numele Benedict în onoarea Sfântului Benedict, fondatorul monahismului european în secolul V.

Benedict a precizat că nu şi-a dorit niciodată să devină liderul Bisericii Catolice. Un intelectual profund şi mai degrabă timid, fostului papă nu-i era uşor să se conecteze cu credincioşii, mai ales că a urcat pe tronul pontifical după carismaticul orator care a fost Ioan Paul al II-lea.

Înainte de a deveni papă, Benedict a condus timp de mai mulţi ani organizaţia Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, fiind de facto gardianul suprem al doctrinei catolice, ceea ce i-a adus supranumele de "rottweillerul lui Dumnezeu".

Perioada petrecută de Benedict la cârma Bisericii Catolice va fi amintită şi pentru scandalurile izbucnite privind abuzurile sexuale săvârşite de unii prelaţi, care au cufundat biserica într-o criză profundă.

El a renunţat la pontificat la 28 februarie 2013, devenind primul papă în ultimii aproape 600 de ani care a făcut un astfel de gest. Demisia sa a deschis calea pentru alegerea argentinianului Francisc. De atunci, fostul papă s-a dedicat vieţii monahale.

Recent au început să circule informaţia că Benedict este foarte slăbit şi abia mai poate vorbi. "Stabil în slăbiciune", descria situaţia asistentul său, Gänswein. Din punct de vedere mental însă Benedict nu a fost afectat şi a continuat să primească vizitatori la intervale neregulate.

"Situaţia este cu siguranţă foarte gravă", a declarat un alt vechi prieten de-ai fostului papă, proeminentul teolog german Wolfgang Beinert. "Însă nu este deloc surprinzător pentru un om care se apropie de vârsta de 100 de ani", a adăugat el.

Până la începutul acestui an Beinert a continuat să corespondeze cu fostul papă. Benedict însă nu i-a mai răspuns la o scrisoare trimisă de ziua sa, în aprilie, mai precizează DPA.