Papa Francisc ar plănui să demisioneze. Ultimul gest al Suveranului Pontif dă de gândit

Papa Francisc ar plănui să demisioneze. Ultimul gest al Suveranului Pontif dă de gândit Sursa Foto: Arhiva EVZ

Zvonurile potrivit cărora Papa Francisc ar plănui să se retragă, la fel ca și predecesorul său Benedict al XVI-lea, au început să apară încă din luna mai. Acum însă, acțiunile Suveranului Pontif alimentează zvonurile. Acesta a anunțat că va participa la o sărbătoare inițiată de un Papă din secolul al XIII-lea care și-a dat demisia. La fel s-a întâmplat și în cazul lui Benedict al XVI-lea.

Papa Francisc se gândește să demisioneze, scrie presa internațională. Zvonuri sunt de câteva luni deja, din momentul în care acesta a apărut într-un scaun cu rotile, după ce a suferit o operație la genunchi. Acum pare că Suveranul Pontif ar fi hotărât să urmeze exemplul predecesorului său Benedict al XVI-lea.

Zvonurile au apărut din nou după ce Papa Francisc (85 de ani) a anunțat că va găzdui un consistoriu, pe 27 august, pentru a face noi cardinali, unii dintre aceștia fiind eligibili pentru a alege următorul Suveran Pontif. Pe 28 august, va merge în Abruzzo, orașul devastat de cutremurul din 2009, pentru a participa la festivalul Perdonanza Celestiniana. Cu această ocazie va vizita și catedrala unde este mormântul lui Celestin al V-lea, un Papă care a demisionat în anul 1294, după doar cinci luni de la numire.

„Este foarte ciudat să ai un consistoriu în august, nu există niciun motiv pentru a anunța cu trei luni înainte și apoi să meargă la L'Aquila în mijlocul acestuia. Cred că va fi un alt anunț: s-ar putea să nu-și dea demisia, dar cred că e și asta o posibilitate”, a spus Robert Mickens, editorul din Roma al ediției în limba engleză al La Croix, un cotidian catolic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cam la fel s-au petrecut în trecut lucrurile și în cazul lui Benedict al XVI-lea, care a vizitat mormântul în anul 2009. Imediat au apărut și atunci zvonuri privitoare la demisie. Benedict a renunțat la funcția sa în 2013.

„Pontificatul meu va fi scurt”

Papa Francisc a făcut primele declarații controversate în anul 2015. Atunci a spus că pontificatul său va fi scurt și că demisia unui Papă ar trebui să fie ceva normal.

"Nu cred că este probabil ca Papa Francisc să dorească să fie al doilea Papă care demisionează consecutiv. Cel mai important lucru pe care l-am învățat despre acest Papă în ultimii 10 ani este că el continuă să ne surprindă și pare să fie foarte încântat de acest element surpriză", a spus Christopher White, corespondentul Vaticanului pentru The Guardian.

Ipoteză explozivă în cazul retragerii Papei Benedict

Benedict, care a ales să fie numit Papa Emerit Benedict al XVI-lea în loc să revină la Joseph Ratzinger, avea 85 de ani la momentul demisiei din funcția de Papă. Acesta a fost primul Suveran pontif care a demisionat după Papa Grigorie XII în 1415.

La vremea respectivă, au apărut zvonuri despre implicarea administrației Obama în schimbările de la Vatican. Mai multe personalități din SUA au publicat în anul 2018 o scrisoare în care îi cereau lui Donald Trump să investigheze demisia lui Benedict al XVI-lea. Potrivit acestora, fostul președinte Barack Obama, Hillary Clinton sau George Soros ar fi jucat un rol important în decizia lui Benedict.

Semnatarii își bazau concluziile pe investigațiile făcute de WikiLeaks, dar și de o mulțime de publicații.

"Avem motive să credem că la Vatican a fost orchestrată o ‘schimbare de regim’ de către administrația Obama. Am fost îngrijorați să descoperim că, în timpul celui de-al treilea an al primului mandat al administrației Obama, fosta dvs. oponentă, secretarul de stat Hillary Clinton, și alți oficiali guvernamentali cu care s-a asociat au propus o ‘revoluție’ Catolică care să ducă la dispariția finală a ceea ce a mai rămas din Biserica Catolică în America", este un pasaj din scrisoarea primită de Trump.