Un bărbat rus, condamnat la 3 ani de închisoare după ce a difuzat pe un post de radio pirat mesaje despre invazia în Ucraina

Un bărbat rus, condamnat la 3 ani de închisoare după ce a difuzat pe un post de radio pirat mesaje despre invazia în Ucraina

Un tribunal rus l-a condamnat la trei ani de închisoare Vladimir Rumianţev, în vârstă de 61 de ani, pe motiv că a difuzat la un post de radio pirat mesaje care criticau invazia Federației Ruse în Ucraina.

O instanță rusă a condamnat la trei ani de închisoare un bărbat în vârstă de 61 de ani, după ce a difuzat pe un post de radio pirat mesaje care denunțau invazia Rusiei în Ucraina, relatează AFP.

Vladimir Rumianţev, care locuiește în orașul Vologda (nord-vest), a fost găsit vinovat de difuzarea de „informații false” „motivate de ură” despre armata rusă, a anunțat joi serviciul de presă al tribunalului din regiune într-o postare pe Telegram.

„De la 3 la 7 aprilie, inculpatul a difuzat din apartamentul său, de la Vologda, pe o frecvenţă radio specifică, informaţii false despre acţiuni negative ale membrilor Forţelor armate”, potrivit acestei surse, care precizează că este vorba despre informaţii greşite despre „furturi cu violenţă”, „distrugeri de localităţi” sau „relaţii sexuale cu forţa cu femei tinere” în Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit tribunalului, Vladimir Rumianţev a publicat pe contul său VKontakte, principala reţea de socializare rusească, „şase videouri cu informaţii false potrivit cărora membri ai armatei ruse fură, omoară şi violează civili în Ucraina”. Inculpatul, arestat în luna iulie, a pledat nevinovat.

Jurnalista care l-a sfidat pe Vladimir Putin, ținută în arest la domiciliu

Arestată după ce şi-a exprimat opiniile despre războiul din Ucraina în direct, jurnalista a fost apoi amendată și a părăsit țara pentru a lucra pentru presa germană Die Welt.

În iulie, ea se întorsese în Rusia pentru a încerca să păstreze custodia celor doi copii minori ai săi, pe care fostul ei soț, care locuia încă în Rusia, încerca să-i ia de la ea. În ciuda riscurilor, ea a continuat să critice puterea și ofensiva de la Moscova, înainte de a fi arestată din nou și acuzată de „difuzare de informații false” despre armată.

În luna martie, la câteva zile după invazia Ucrainei, Marina Ovsiannikova a apărut într-un jurnal televizat de seară, la Pervîi Kanal, unde lucra de 20 de ani, ţinând o pancartă cu un mesaj prin care critica ofensiva militară a lui Vladimir Putin în Ucraina.

Ea a agitat, în direct, această pancartă, prin care îndemna la oprirea războiului, iar pe ruşi ”să nu creadă în propagandă”. În urma acestui gest de protest, ea a fost reţinută o scurtă perioadă de timp şi a fost amendată.