Lista de Crăciun în materie de armament a lui Zelenski rămâne neîmplinită după vizita la Washington

Lista de Crăciun în materie de armament a lui Zelenski rămâne neîmplinită după vizita la WashingtonSursa foto: Administratia Prezidentiala

Vizita triumfală a președintelui Volodymyr Zelensky la Washington s-a încheiat cu promisiuni de miliarde de dolari în plus în sprijinul SUA pentru Ucrain. Dar nu cu ceea ce își dorea cel mai mult: tancuri de luptă americane, avioane de vânătoare și rachete de precizie cu rază lungă de acțiune.

Statele Unite ale Americii au declarat în repetate rânduri că există arme pe care nu le vor trimite în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor invadatoare ale Rusiei. Dar, după cum au arătat ultimele 10 luni de război, limitele sprijinului american s-au mutat în favoarea Ucrainei, iar Volodimir Zelenski ar putea obține ceea ce dorește.

După cursa sa îndrăzneață de 10 ore până în capitala țării miercuri, Zelenski a plecat cu aproape 2 miliarde de dolari în arme și echipamente noi - precum și cu un angajament probabil din partea Congresului pentru 50 de miliarde de dolari în ajutor suplimentar anul viitor.

Și, deși Volodimir Zelenski nu a obținut tot ce se afla pe lista sa de dorințe, John Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat joi că Statele Unite s-au angajat să furnizeze echipamentele de care Ucraina are nevoie, deși a refuzat să ofere detalii, scrie New York Times.

Cererile lui Zelenski

"Orice președinte, orice comandant șef, în circumstanțe similare, ar dori să obțină cât mai multe cât mai repede posibil, iar noi ne-am angajat să ne facem partea noastră și să ajutăm în această privință", a declarat Kirby. El a adăugat, totuși, că Joe Biden și Volodimir Zelensky nu au petrecut majoritatea întâlnirii lor analizând fiecare dintre solicitările Ucrainei. Discuția nu a fost "determinată de o listă de capacități suplimentare. A existat o discuție mult mai amplă și mai profundă despre situația din Ucraina și despre ceea ce prevede viitorul", a spus el.

"Fiți siguri că vor exista capacități suplimentare care vor merge în Ucraina", a spus John Kirby. "Acum, care sunt acestea și cât de multe dintre ele, acest lucru nu a fost încă determinat".

Călătoria lui Zelenski a fost o demonstrație vie a strategiei sale de curtare și presare a aliaților. El a amestecat aprecierea pentru ajutorul oferit de Statele Unite cu cereri tot mai mari de armament, știind că nu va obține tot ceea ce dorește, dar crezând că combinația dintre cererile sale continue și schimbările de pe câmpul de luptă vor determina Washingtonul să își recalibreze propriile evaluări cu privire la ce sisteme suplimentare poate primi Ucraina fără a risca o escaladare periculoasă cu Rusia.

Ucraina cere arme avansate

Oficialii ucraineni au difuzat de luni de zile principalele lor solicitări pe câmpul de luptă, cel mai recent într-un tweet intitulat "Dorința mea de Crăciun" al lui Mikhailo Podoliak, un consilier al lui Zelensky. Miercuri, Joe Biden a aprobat un element de pe această listă, o baterie de apărare aeriană Patriot. Dar administrația a refuzat să ofere sau să ajute la furnizarea celorlalte patru, inclusiv tancuri de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.

Într-o conferință de presă de joi, președintele Vladimir V. Putin a minimizat importanța Patriot, spunând că Rusia va găsi o modalitate de a-l învinge. "Un antidot va fi întotdeauna găsit", a declarat el la Kremlin. "Aceasta nu face decât să prelungească conflictul."

În unele privințe, acceptarea riscului de către administrația Biden a crescut pe măsură ce războiul a continuat. Unele sisteme de armament care au fost scoase din discuție la începutul războiului, cum ar fi artileria cu rachete HIMARS și sistemul de apărare antirachetă Patriot, au fost aprobate între timp și fie sunt în luptă, fie sunt pe drum.

Război în continua mișcare

Dar unii oficiali americani susțin că natura războiului este cea care s-a schimbat, nu nivelul de risc pe care Casa Albă îl va tolera. Ucraina a avut o nevoie mai mare de sistemul HIMARS odată ce războiul a devenit o bătălie de artilerie, iar posturile de comandă rusești s-au retras de pe linia frontului. Administrația Biden a decis să trimită bateria Patriot atunci când Rusia a început să lanseze atacuri susținute asupra infrastructurii electrice a Ucrainei, odată cu instalarea iernii.

Atât sistemele HIMARS, cât și Patriot, necesită echipe instruite pentru a le opera, astfel încât Ucraina are de retras soldații experimentați de pe linia frontului pentru a-i învăța cum să le folosească. Iar Statele Unite ale Americii au dorit să facă acest lucru doar după ce au fost sigure că sistemele mai sofisticate ar putea face o diferență reală.

Armele pe care administrația Biden nu le livrează ucrainienilor în prezent se împart în trei categorii de bază, cu unele suprapuneri, spun oficialii administrației. Când a fost întrebat despre rachete la o conferință de presă comună cu Zelenski, Joe Biden a avertizat că trimiterea armelor ar putea rupe unitatea NATO în sprijinul Ucrainei. "Ei nu caută să intre în război cu Rusia", a spus el despre alianță. "Ei nu caută un al treilea război mondial."

Armele refuzate de americani

Primul grup include arme precum rachetele cu rază lungă de acțiune numite ATACMS, cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri. Administrația se teme că, dacă Ucraina se află într-o situație destul de dificilă, ar putea folosi rachetele pentru a lovi ținte din Rusia, determinându-l pe Vladimir Putin să extindă războiul.

O a doua categorie acoperă arme precum dronele înarmate MQ-1C Gray Eagle și MQ-9 Reaper, despre care susținătorii au spus că ar permite Ucrainei să atace o gamă mai largă de ținte sau să le localizeze pentru alte lovituri ucrainene. Dar oficialii Pentagonului și-au exprimat îngrijorarea că, dacă aceste drone sunt doborâte sau se prăbușesc, Rusia le-ar putea recupera și exploata tehnologia lor avansată.

O a treia categorie acoperă arme precum tancurile de luptă Abrams și avioanele de vânătoare F-16, unele dintre cele mai avansate arme din arsenalul american. Oficialii Pentagonului spun că Ucraina are deja suficiente tancuri și avioane de luptă din alte țări. Mai important, spun oficialii, sistemele necesită luni de zile pentru a învăța cum să le folosești și necesită o întreținere complexă, realizată de obicei de contractori civili, care s-ar putea să nu poată lucra în siguranță în Ucraina.