Petrolul ar putea crește cu 50% dacă economia Chinei se va reface

Petrolul ar putea crește cu 50% dacă economia Chinei se va reface Sursa foto: Arhiva EVZ

Țițeiul Brent ar putea crește la 121 de dolari pe baril anul viitor, când China își va redeschide economia, după ce a abandonat politicile stricte de a limita infecțiile cu Covid-19.

Vicepreședintele S&P Global a declarat că petrolul Brent va ajunge la 90 de dolari pe baril anul viitor. Cu toate acestea, există factori de luat în considerare care ar putea schimba acest preț. „ China va reveni pe piață anul viitor”, a spus Yergin, care a câștigat un Pulitzer ca autor al cărții „The Prize: The Epic Quest for Oil”.

În ultimele săptămâni, orașele din China au redus, au schimbat sau au pus capăt diferitelor cerințe de testare care vizau reducerea infecțiilor cu Covid-19. Brent s-a tranzacționat ultima dată la peste 120 de dolari pe baril în iunie. În 2022, a depășit pentru prima dată acest nivel în martie, după ce Rusia a început războiul din Ucraina.

În fața unei „recesiuni reale”, Yergin a spus că Brent ar putea scădea la aproximativ 70 de dolari pe baril. Aceasta ar reprezenta o scădere cu 14% față de nivelurile actuale. „Aș spune că 90 de dolari este cifra de bază”, a spus el.

Beijingul a impus o politică strictă de zero-Covid în urma focarului de coronavirus din 2019 din țară. Economiștii au spus că restricțiile au pus o presiune enormă asupra celei de-a doua economii din lume. Reducerea restricțiilor a început la sfârșitul lunii noiembrie, în urma protestelor în masă din toată țara, dintre care unele au devenit violente și au cerut demisia președintelui chinez Xi Jinping, potrivit Business Insider.

Ne puteți urmări și pe Google News