Asaltul de la Capitoliu. Casa Albă evită să comenteze decizia Comisiei speciale în cazul lui Trump, dar salută activitatea
- Maria Dima
- 20 decembrie 2022, 08:41
Preşedinţia Statelor Unite a evitat să comenteze, luni seară, decizia Comisiei speciale a Camerei Reprezentanţilor, care a recomandat inculparea fostului preşedinte Donald Trump, dar a salutat activitatea organismului parlamentar special.
"Comisia specială a avut o activitate bipartizană importantă, în efortul de a afla tot ce s-a întâmplat în acea zi, pentru a ne asigura că nu se va mai întâmpla", a declarat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei de laWashington, evitând să comenteze concluziile investigaţiei.
"Noi am fost foarte clari de la început că ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021 a fost cel mai grav atac asupra democraţiei de după Războiul Civil, iar preşedintele a fost foarte clar că democraţia noastră continuă să fie ameninţată. Trebuie să contribuim cu toţii la apărarea democraţiei", a subliniat Karine Jean-Pierre, potrivit postului de televiziune CNN.
Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor care investighează violenţele comise la Capitoliu în ianuarie 2021 a recomandat, luni, Departamentului Justiţiei din SUA să îl pună sub acuzare pe fostul preşedinte Donald Trump pentru patru presupuse infracţiuni. Membrii Comisiei speciale au constatat în unanimitate că Donald Trump a comis infracţiuni în eforturile de blocare a validării rezultatului scrutinului prezidenţial din noiembrie 2020. Comisia îl acuză pe Trump de obstrucţionarea unei proceduri oficiale, conspiraţie pentru comiterea de fraude contra Statelor Unite ale Americii, conspiraţie de a face declaraţii false şi instigare la insurecţie, conform site-ului Axios.com.
"Comisia a depistat dovezi semnificative că preşedintele Trump a intenţionat să perturbe transferul paşnic al puterii în virtutea Constituţiei", a declarat congresmanul democrat Jamie Raskin.
Eventuala decizie de inculpare a lui Donald Trump va fi luată de către Departamentul Justiţiei. Trump a refuzat să fie audiat în Camera Reprezentanţilor, contestând rolul Comisiei speciale de anchetă.
Secretarul Justiţiei din Statele Unite, Merrick Garland, care este şi procuror general, a anunţat în noiembrie numirea lui Jack Smith în funcţia de procuror special pentru gestionarea a două investigaţii care îl vizează pe fostul preşedinte Donald Trump. Procurorul special Jack Smith se va ocupa de ancheta privind deţinerea în reşedinţa personală a unor documente prezidenţiale confidenţiale. Agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au colectat în august documente din reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago (Florida), dar acesta susţine că documentele au fost declasificate de el în timp ce era preşedinte. Cealaltă investigaţie care va fi coordonată de procurorul special se referă la violenţele comise la Capitoliu pe 6 ianuarie 2021 de simpatizanţii lui Trump şi la eforturile fostului preşedinte de blocare a validării rezultatului scrutinului prezidenţial din 2020, câştigat de Joseph Biden.
Asaltul de la Capitoliu
Trump l-a catalogat drept "atacator politic" pe procurorul special Jack Smith, afirmând că este o persoană "compromisă" şi reluând în mai multe rânduri acuzaţiile privind presupuse fraude electorale comise în 2020.