Protestele din Iran lovesc puternic în economia țării. Moneda națională s-a prăbușit în fața dolarului

Protestele din Iran lovesc puternic în economia țării. Moneda națională s-a prăbușit în fața dolarului Dictatura islamistă din Iran folosește AI pentru a le pedepsi pe femei; Sursa: Twitter

Protestele pentru drepturi civile și împotriva regimului teocratic din Iran lovește puternic în economia țării. În timp ce revoltele capătă amploare, moneda locală, rialul s-a prăbușit la un minim record. Autoritățile recunosc faptul că problemele din economie au legătură cu evenimentele din ultimele luni, dar susțin că pot redresa situația.

Guvernatorul băncii centrale din Iran, Ali Salehabadi, a confirmat că economia țării are suferit în contextul protestelor antiguvernamentale și pentru drepturi civile. Potrivit spuselor sale, rialul, moneda națională a atins unul dintre cele mai scăzute niveluri în ultimele luni. Moneda iraniană a pierdut aproape 20% din valoare de când au izbucnit protestele la nivel naţional, în urmă cu trei luni.

Guvernatorul Băncii centrale a recunoscut că „evenimentele din ultimele două luni”, așa cum sunt numite revoltele de stradă, au contribuit, împreună cu sancţiunile SUA, la o scădere record a monedei iraniene. El a sugerat, însă, că situația ar putea fi redresată prin injectarea, pe piață a unei sume importante de dolari care să susțină rialul.

„Pentru a face ajustări pe piaţa (de schimb valutar), noi, cei de la banca centrală, vom acţiona atât ca un creator de piaţă, cât şi ca un creator de politici valutare. Orice monedă puternică este mai solicitată, o vom oferi pe piaţă”, a declarat Ali Salehabadi pentru televiziunea de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moneda națională s-a prăbușit

Rialul a scăzut sâmbătă la un nou minim faţă de dolarul american. Între timp, iranienii sunt disperaţi să găsească plasamente sigure pentru economiile lor și au încercat să cumpere dolari, alte valute forte sau aur. Acest lucru a dus la o creștere a valorii dolarului american pe piața neoficială. Dolarul s-a vândut cu până la 395.600 de riali pe unitate, în creştere de la nivelul de 386.800 atins vineri, potrivit site-ului de schimb valutar Bonbast.com.

În schimb, site-ul cotidianului economic Donya-e-Eqtesad a dat cursul dolarului la 382.300 riali pe unitate, în creştere cu 1,2% faţă de vineri.

În mai 2018, pe piața valutară, moneda iraniană se tranzacţiona la aproximativ 65.000 de riali pentru un dolar american. Cursul de schimb a fost stabilit înainte ca Statele Unite să se retragă din acordul nuclear cu Iranul şi să reimpună sancţiuni.

Protestele sunt în creștere în Iran

Pe de altă parte, revoltele împotriva regimului teocrat de la Teheran cresc în amploare, iar autoritățile iau măsuri și mai dure de represiune împotriva populației.

O actriţă cunoscută care şi-a exprimat sprijinul pentru protestatari, a fost reținută. Taraneh Alidoosti, vedeta din filmul „The Salesman”, care a câştigat un premiu Oscar pentru cel mai bun film în limbă străină în 2016, şi-a exprimat sprijinul pentru proteste. Ea a postat o fotografie cu ea fără eşarfă pe cap, pe care scria „Femeie, viaţă, libertate” – un slogan principal al manifestanţilor.

O altă actriţă iraniană, Hengameh Ghaziani (52 ani) a fost arestată de serviciile de securitate pentru că şi-a scos vălul islamic în public. Ea a postat un videoclip de susținere a protestelor.

Moartea unei tinere arestate a declanșat proteste ample

Protestele ample au fost declanşate de moartea, pe 16 septembrie, în detenţie, a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani. Ea a fost agresată după ce a fost arestată pentru că purta „ţinute nepotrivite” conform codului vestimentar islamic strict al Iranului pentru femei. de atunci tensiunile au crescut, iar revolta populară s-a amplificat.

Potrivit agenţiei de presă activiste HRANA, 495 de protestatari au fost ucişi până vineri, inclusiv 68 de minori. Şaizeci şi doi de membri ai forţelor de securitate au fost, de asemenea, ucişi. Se estimează că 18.450 de persoane au fost arestate. Un videoclip distribuit pe Twitter de 1500tasvir, un cont care are 400.000 de urmăritori, arăta sâmbătă o staţie de metrou din Teheran unde mulţimea scanda: „Deţinuţii politici trebuie eliberaţi!”

Pe fondul tulburărilor, care reprezintă una dintre cele mai mari provocări la adresa guvernării teocratice din Iran de la Revoluţia islamică din 1979, mai multe grupuri de muncitori din domeniul petrolului au manifestat sâmbătă pentru salarii mai mari, potrivit informaţiilor de pe reţelele de socializare, după cum relatează Reuters.