Maia Sandu, mesaj ferm pentru Rusia. „Nu este treaba lui Putin” unde își stochează gazele Moldova

Maia Sandu, mesaj ferm pentru Rusia. „Nu este treaba lui Putin” unde își stochează gazele Moldova Sursa: Facebook/ Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a declarat că nu trebuie să-l intereseze pe Vladimir Putin unde își stochează gazele Republica Moldova sau care este legătura țării pe care o conduce cu Ucraina.

Președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova a plătit pentru gazul natural și că „nu este treaba” liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, să știe unde își stochează țara ei resursele. Acest mesaj a venit după ce șeful statului din Rusia a declarat că Republica Moldova ascunde gazul în Ucraina.

„Atât timp cât noi am plătit pentru acest gaze, sunt proprietatea Republicii Moldova și este decizia noastră când le consumăm, dacă nu le consumăm imediat, unde le depozităm. Nu este treaba lui Putin, este doar treaba noastră”, a spus Sandu în cadrul emisiunii Punctul pe Azi.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, consideră gazul care a fost stocat pentru păstrare în Ucraina nu va ajunge la cetățenii din Republica Moldova și că sunt alte lucruri la mijloc. În opinia sa, „acolo a existat, totuși, o schemă”. „După schimbarea puterii în Moldova, vom vedea numeroase dosare penale în acest sens. Și ei înțeleg acest lucru, dar nu își fac griji pentru asta, pentru că știu că vor fugi din țară”, a spus Dodon.

Sursa foto: Kremlin

Și Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ministerului rus al Energiei să afle care este colaborarea dintre R. Moldolva și Ucraina. Mai mult el vrea să știe de ce Maia Sandu a ales să își stocheze gazele în țara în care se desfășoară războiul. „Nu este, în general, clar de ce îl păstrează în Ucraina. Am să cer ministerului să examineze subiectul”, a spus Putin.

Maia Sandu mulțumește României

Maia Sandu a mai declarat că Republica Moldova nu putea să depășească crizele fără ajutorul României și a transmis un mesaj de mulțumire.

,,Sprijinul României este multidimensional. Nu știu dacă este vreun domeniu în care România nu ne sprijină. Și cu resurse pentru dezvoltare. De fiecare dată când avem o criză energetică România vine cu ajutor indiferent dacă vorbim despre electricitate, gaze sau păcură sau altceva. România ne ajută cu sprijin bugetar. România ne ajută atunci când avem criză în sistemul medical. Toate crizele prin care am trecut am reușit să le trecem doar datorită sprijinului României. Vorbesc foarte serios. Altfel nu cred că ne-am fi descurcat. (..) Așa cum spune domnul ministru Popescu de la Chișinău, noi ne simțim că avem două ministere de Externe, ministerul de Externe de la Chișinău și ministerul de Externe de al București. Interesele Republicii Moldova sunt promovate cu aceeași intensitate de către București, așa cum sunt promovate de către Chișinău, de către noi”, a declarat președinta Republicii Moldova.