Unda de șoc a „Qatargate” zguduie Parlamentul European

Unda de șoc a „Qatargate” zguduie Parlamentul EuropeanSursa foto: Arhiva EVZ

"Cred că nu va fi exagerat să spun că aceste zile au fost printre cele mai lungi din cariera mea". Este botezul focului pentru Roberta Metsola. Președinta Parlamentului European este acum în prima linie față de "Qatargate", de departe cazul judiciar cel mai grav care a afectat Adunarea de la Strasbourg. Patru persoane au fost inculpate pentru "apartenență la o organizație criminală, spălare de bani și corupție", apoi încarcerate duminică de justiția belgiană, printre acestea grecoaica Eva Kaili, una dintre vicepreședinții Parlamentului European, și fostul eurodeputat Pier-Antonio Panzeri. Mai multe sute ce mii de euro au fost găsite la domiciliul lor.

Metsola s-a întors de urgență din Malta sâmbătă pentru a asista la percheziția la un alt eurodeputat social-democrat, belgianul Marc Tarabella. În acest stadiu, el nu a fost audiat. Liderul social-democraților, spaniolul Iratxe Garcia, a anunțat că grupul său, în plină furtună, se va constitui parte civilă în acest caz. Potrivit parchetului federal, noi percheziții au avut loc luni în locații ale Parlamentului European la Bruxelles. Mai multe birouri fuseseră sigilate vineri. Autoritățile din Qatar, bănuite de justiția belgiană "că influențau deciziile economice și politice ale Parlamentului European plătind sume de bani consistente sau oferind cadouri importante", dezmint că ar fi implicate în tentative de corupție.

Este urgent să se limiteze daunele produse de acest scandal unei instituții cheie care se mândrește că este cea mai democratică instituție a Uniunii și cea aflată cel mai în frunte în materie de luptă contra corupției, de respectarea statului de drept și de apărare a drepturilor omului. O poziționare care provoacă adesea scrâșniri de dinți printre statele membre.

Luni, când a deschis sesiunea plenară de la Strasbourg, Roberta Metsola a luat poziție fermă față de acest scandal, estimând că "este atacată democrația europeană". "Nu va exista impunitate. Nu va fi pus gunoiul sub preș" a promis ea, denunțând totodată "dușmanii democrației pentru care însăși existența acestui Parlament este o amenințare". Ea a atacat de asemenea "actorii răuvoitori, cu legături cu țări terțe autocrate" care ar fi utilizat ONG-uri, sindicate, indivizi, asistenți și membri ai Parlamentului European ca armă cu scopul de a domina procesele noastre". Auzind-o pe Roberta Metsola, nu există nicio îndoială că serviciile Parlamentului European cooperează deja cu autoritățile belgiene la acest caz.

Președinta Parlamentului European a dezvăluit primele piste a ce ar putea fi făcut pentru ca așa ceva să nu se mai poată repeta. Este vorba în special să existe "mai multă transparență privind întâlnirile cu actori străini". Ciudat, eurodeputații nu sunt obligați sa aducă la cunoștință întâlnirile pe care le au cu reprezentanți ai unor țări - fie că sunt membre ale UE sau țări terțe. Au existat încercări de a merge în acest sens, dar nu au fost niciodată duse până la capăt. "În ultimii ani, m-am încrucișat mai des pe coridoarele Parlamentului cu ambasadorul Qatarului pe lângă UE și NATO decât i-am văzut pe ambasadorii UE. El este într-adevăr foarte, foarte prezent", afirmă un membru al Parlamentului European. Roberta Metsola a pus în discuție și întărirea sistemelor de avertizare în cadrul instituției. Agenda reuniunii plenare a fost dată peste cap. Conferința președinților, care îi reunește pe președinta Parlamentului European și pe liderii diferitor grupuri politice se ține de obicei joi. Ea a fost devansată pe marți și se va pronunța pe excluderea Evei Kaili de către Parlamentul European, excludere care va fi apoi confirmată de un vot în plen. O dezbatere privind scandalul care zguduie Parlamentul European este programată marți. "Îmi imaginez că mulți eurodeputați vor dori să ia cuvântul pentru a arăta că ei nu au nimic de-a face cu aceste cazuri", persiflează un cadru din Parlamentul European.

Așa cum au cerut membrii Renew, activitățile Evei Kaili vor fi de asemenea "scanate". Cât despre începerea negocierilor privind liberalizarea vizelor pentru un anumit număr de țări, printre care Qatarul, s-au amânat la cererea raportorului textului.

"Informații foarte îngrijorătoare"

Cazul depășește cadrul Parlamentului European. Toate celelalte instituții ale UE vor fi obligate să se justifice. Este în special cazul Comisiei, în care a reapărut la suprafață în ultimele ore foarte criticata deplasare la Doha a grecului Margaritis Schinas, însărcinat cu domeniul sportului, la ceremonia de deschidere a Cupei mondiale. În vreme ce UE se laudă că este de acum "geopolitică" și mai călită față de terțe țări, adică mai puțin naivă, acest caz pică foarte prost. "E vorba de credibilitatea Europei", a rezumat ministra germană a afacerilor externe, Annalena Baerbock.

Reuniți la Bruxelles luni, miniștrii afacerilor externe ai Uniunii nu și-au ascuns îngrijorarea. "Aceste informații sunt foarte îngrijorătoare", a apreciat înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell. Irlandezul Simon Coveney a cerut "să se arate adevărul" pentru "ca acest lucru să nu se mai repete". Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, cere înființarea "unei autorități independente" însărcinate să gestioneze problemele de etică în instituțiile UE. "Este o problem încredere în persoanele din centrul instituțiilor noastre. Această încredere presupune standarde ridicate de independență și integritate" a subliniat "VDL"

Numai liderii regimurilor iliberale, criticați cu regularitate în rezoluțiile votate la Strasbourg, au motiv să se bucure de necazurile Parlamentului European. În vreme ce Ungaria așteaptă în continuare să pună mâna pe cele 13 miliarde de euro din fonduri europene înghețate de Bruxelles, prim-ministrul Viktor Orban nu s-a sfiit luni să-i ironizeze pe eurodeputații progresiști". "Bună ziua, Parlament European", a scris el pe Twitter, însoțindu-și mesajul cu o fotografie care îi arată pe Ronald Reagan și George Bush râzând în hohote și pe care este scris: "Şi apoi ei au spus... PE este serios îngrijorat de corupția din Ungaria", potrivit lefigaro.fr

Scandalul nu afectează deocamdată decât o mâna de aleși, foști aleși și colaboratori. Dar anchetele continuă și nimeni nu știe dacă membri ai altor grupuri politice nu ar putea fi prinși la rândul lor. "E multă prudență pentru că nu se știe până unde poate merge asta", spune o sursă din Parlamentul European. Luni, Roberta Metsola i-a avertizat pe cei care ar fi tentați să joace un joc periculos din care nu vor ieși neapărat câștigători. "Să rezistăm tentației de a exploata acest moment pentru câștiguri politice!".

(Traducerea Rador)