Ultimele zile din viața Mariei Tănase. „Amintirea să se scrie/ Pentru ţara mea iubită/ Şi pe piatra de mormânt/ părăsită”

Ultimele zile din viața Mariei Tănase. „Amintirea să se scrie/ Pentru ţara mea iubită/ Şi pe piatra de mormânt/ părăsită”

Maria Tănase a fost o legendă a muzicii românești, dar și-a risipit și ultimul ban. Nimeni nu a reușit să o facă să renunțe la tabieturile ei, dar oamenii au jelit-o pe Pasărea Măiastră ca pe nimeni altcineva.

Maria Tănase le-a avut pe toate, dar și-a risipit toți banii pe haine haute couture, blănuri, cojoace şi două piane. Avea un Chrysler şi un şofer – pe nea Iordache. Şi o întreagă colecţie de tot ce înseamnă obiect din tradiţia românească.

Ea a fost pasionată de designul interior și cumpăra mobilier din fiecare magazin. Aceasta s-a mutat cât pentru şapte vieţi: strada Dimitrie Sturdza, Brezoianu, Bulevardul Coşbuc, strada Lucaci, strada Traian, strada Dimitrie Onciu. Ultimul ei refugiu l-a avut pe strada Popa Nan, la nr. 32.

Chiar dacă a adunat sume uriașe din muzică, Maria Tănase era datoare vândută. Când lucra la teatru, avea cabina plină de flori – şi o chema mereu pe Mariţa, florăreasa, să ia din ele şi să vândă. Aceasta i-a dat și unei balerine cele mai scumpe rochii pe care le avea. Mulți oameni care au cunoscut-o au declarat că artista ajuta pe toată lumea, chiar dacă rămânea fără nimic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un suflet blând și mare

Maria Tănase aduna bani să îi imbrace pe săraci și îi ajuta să își cumpere lemne pentru foc. Mai mult, ea le permitea studenţilor să intre gratis la spectacolele ei. Aceasta a primit și 25.000 de lei ca să cânte la o nuntă, dar a refuzat: „Să n-am de pâine, şi nu cânt la nuntă”.

Este înfiorător ce se întâmplă la mormântul Mariei Tanase. Nici în filmele horror nu vezi aşa ceva. FOTO

Artista a visat să înfiinţeze la Târgu-Jiu o şcoală de artă populară; în 1962 cere Ministerului Învăţământului şi Culturii să fie transferată de la Teatrul Satiric-Muzical „Constantin Tănase” la Taraful Gorjului, prezentând în cererea ei planul didactic. Un an întreg a făcut naveta Bucureşti–Târgu-Jiu, doar din dragoste pentru folclor.

Ultimul an din viaţa Mariei Tănase a fost extrem de dificil. Plănuise un turneu de 75 de zile împreună cu Taraful Gorjului. Era primăvară, aprilie, şi în cea de-a patra zi de spectacol i s-a tăiat respiraţia. A fost dusă la spitalul din Craiova, unde medicii i-au recomandat să meargă de urgenţă la Bucureşti. Aceasta nu a vrut să renunțe la muzică, chiar dacă era la capătul puterilor.

Ce a spus Maria Tănase înainte să moară

Era 1 mai, iar Maria Tănase și-a cântat ultimul cântec la Hunedoara. „Trenule, n-ai avea parte de şuruburile toate/ C-ai dus pe neica departe./ Trenule, de când l-ai dus/ Eu într-una am tot plâns”. La Spitalul Caritas i s-a reconfirmat diagnosticul pe care Maria îl ştia de mulţi ani: tumoarea canceroasă de la sân se extindea şi la plămânul drept. Cu toate astea, nici medicii nu au mai put să o salveze.

Înainte să moară, Maria Tănase a cerut ca tubul de oxigen să fie trecut printr-un săculeţ cu flori proaspete, ca ea să respire aer înmiresmat. În ultimele zile, artista a scris pe capacul unei cutii de dulciuri: „Amintirea să se scrie/ Pentru ţara mea iubită/ Şi pe piatra de mormânt/ părăsită.”

Legena muzicii s-a stins din viață pe 22 iunie 1963. Era îmbrăcată în rochie albă de pichet, butonată la spate. Aceasta a fost înmormântată la Cimitirul Bellu, ziua în care Românii şi-au jelit Pasărea Măiastră ca pe nimeni altcineva.