Candidatul GERB pentru funcția de premier a anunțat componența guvernului pe care-l propune

Candidatul GERB pentru funcția de premier a anunțat componența guvernului pe care-l propuneBulgaria / Sursa: Arhiva EVZ

Nikolai Gabrovski, nominalizat de GERB pentru funcția de prim-ministru, i-a înmânat președintelui bulgar Rumen Radev primul mandat pentru formarea unui guvern. Potrivit unor informații neoficiale, este de așteptat ca guvernul „Gabrovski” să fie votat în Adunarea Națională de la Sofia miercuri (14 decembrie).

El propune un guvern cu trei vicepremieri și păstrează structura pe care o avea cabinetul lui Kiril Petkov. Gabrovski a subliniat, în timpul întâlnirii cu președintele, că oamenii din guvern propuși de el sunt experți și stau departe de sediile de partid.

Cu toate acestea, o mare parte dintre miniștri au o biografie legată direct sau indirect de forțele politice de la Sofia și de guvernele anterioare, ceea ce a fost și printre așteptările ca experții să aibă legături cu diferite formațiuni. Este de remarcat faptul că două din cele trei vicepremieri femei - Miglena Taceva și Meglena Plugcieva - sunt foști miniștri în cabinetul Triplei Coaliții conduse de Serghei Stanișev. A treia - Malina Krumova - are experiență în Ministerul pentru Fonduri Europene și a fost ministru pentru fonduri europene în guvernul interimar al lui Ognian Gherdjikov (2017) și ministru al mediului și apelor în cel al lui Marin Raikov (2013).

Proșko Proșkov, care și-a început cariera politică cu comunitatea democratică (Democrați pentru o Bulgarie Puternică și a continuat în Mișcarea Bulgaria Cetățenilor a Meglenei Kuneva) este în prezent consilier municipal la al treilea mandat, dar de data aceasta din partea GERB - UFD. Dragomir Zakov, care era singurul de care se știa dinainte că a fost nominalizat, făcea parte din cabinetul „Petkov”. Fost deputat de la Coaliția pentru Bulgaria este Martin Zahariev.

Iar cu o biografie de viceminiștri mai intră - Marinela Petrova (viceministru în ultimul cabinet „Borisov”, angajată de multă vreme al Ministerului de Finanțe) și Dobromir Simidciev (în trei cabinete - „Borisov”, a lui Marin Raikov și a lui Oreșarski), iar persoana propusă să conducă Ministerul de Interne, Blagodorna Makeva, a fost director adjunct al Direcției Generale a Poliției Naționale la ministrul interimar de interne Boiko Rașkov. Alți nominalizați au și ei experiență în administrația de stat. Vedeți lista numelor miniștrilor de la sfârșitul articolului.

Guvern sau „toți pierdem”

Candidatul GERB pentru funcția de prim-ministru a spus de mai multe ori că, dacă guvernul Gabrovski nu va fi ales, „cu toții vom pierde”. "Legat de o serie de probleme extrem de importante pentru stat trebuie luate decizii în lunile următoare. Dacă trebuie să fac o analogie - au venit examenele studenților. Am învățat atât cât știm. Vom intra în examene cu ceea ce avem", a spus Gabrovski.

Neurochirurgul și-a reiterat prioritățile - adoptarea proiectelor de lege privind planul de redresare și reziliență, modificări ale legislației anticorupție și ale sistemului de justiție în ansamblu, intrarea Bulgariei în Schengen și în zona euro. „Vom pierde accesul la fonduri, vom pierde mult privind reputația”, a conchis candidatul pentru postul la premier.

 Se caută: sprijin (cu al treilea mandat)

Gabrovski a lăsat să se înțeleagă că, în opinia sa, fie va fi ales guvernul său cu primul mandat, fie, după toate probabilitățile, vor fi organizate noi alegeri anticipate (în luna martie).

„Dacă primul mandat nu va obține voturile necesare, cel de-al doilea cu siguranță nu va fi nici el implementat (pe care îl va primi al doilea grup parlamentar ca mărime „Continuăm Schimbarea” - nota autorului). Pentru al treilea mandat rămân multe incertitudini semnificative legate de persoana căreia îi va fi înmânat”, a spus Gabrovski.

Conform solicitărilor forțelor politice de până acum, guvernul prezentat nu va obține sprijinul necesar. Cu argumentul că în spatele cabinetului lui Nikolai Gabrovski se află președintele GERB, Boiko Borisov, „împotriva” cabinetului susțin că vor vota „Continuarea Schimbarea”, „Vâzrajdane”/Renașterea, Partidul Socialist Bulgar (BSP) și Bulgaria Democrată. Imediat după prezentarea componenței proiectului de guvern, reprezentanții a trei dintre cele patru formațiuni - „Continuăm Schimbarea”, BSP și Bulgaria Democrată au declarat că nu se schimbă nimic în pozițiile lor și nu vor susține un guvern cu primul mandat.

Gabrovski, însă, a precizat că se așteaptă totuși să obțină sprijin datorită componenței guvernului pe care-l propune: „Toate partidele, cu excepția unuia, susțin o mare parte din punctele pe care le-am stabilit”, a spus Gabrovski. Partidul care nu ne susține este „Vâzrajdane”/Renașterea din cauza planurilor de a introduce moneda euro în Bulgaria de la începutul anului 2024.

Potrivit unor informații neoficiale de la reprezentanți ai diferitelor forțe politice, nu este exclusă posibilitatea ca guvernului „Gabrovski” să i se ofere al treilea, ultimul mandat pentru formarea unui guvern, dacă acesta va fi dat Partidului Socialist Bulgar sau formațiunii „Ascensiune Bulgară”. Întrebat dacă neurochirurgul și cabinetul propus de el sunt și la dispozișia unui al treilea mandat, el nici nu a confirmat, nici nu a respins această posibilitate. El a spus însă că insistă privind condiția de a „avea libertate deplină privind luarea deciziilor”.

„Pentru mine, al treilea mandat va crea condiții pentru a se vorbi despre un fel de înțelegeri de culise și tranzacții făcute pe întuneric. Potențialul început al unui guvern cu al treilea mandat poate fi împovărat de lucruri cu care nu vreau să-mi fie numele asociat”, a spus Gabrovski.

Lista candidatului Gabrovski

Atât la sediul Președinției, cât și în fața jurnaliștilor, Nikolai Gabrovski i-a definit pe miniștrii propuși de el ca experți, oameni ce stau departe de centrala de partid. "Toți au trecut prin diferite etape și au ocupat înalte funcții de conducere. Dându-și seama că Bulgaria este la marginea prăpastiei, și-au luat acest angajament", a rezumat candidatul la funcția de prim-ministru, potrivit dnevnik.bg

1.Malina Valentinova Krumova - viceprim-ministru pentru gestionarea fondurilor de la Uniunea Europeană

2.Miglena Ianakieva Taceva - viceprim-ministru pentru ordine publică și securitate și ministru al justiției

3.Meglena Ivanova Plugcieva-Aleksandrova - viceprim-ministru pentru politici climatice și ministru al mediului și apei

 

4.Marinela Pirinova Petrova - ministru de finanțe

 

5.Blagorodna Hristeva Makeva - Naidenova – ministru al afacerilor interne

 

6.Atanas Dimitrov Zaprianov – ministru al apărării

 

7.Dragomir Valeriev Zakov - ministru de externe

 

8.Martin Ivanov Danovski – ministrul economiei și industriei

 

9.Dobromir Prodanov Simidchiev – ministru al dezvoltării regionale și lucrărilor publice

 

10.Proșko Nacev Proșkov – ministru al transporturilor și comunicațiilor

 

11.Sabina Todorova Sâbeva – ministru al muncii și politicii sociale

 

12.Blagomir Nikolaev Zdravkov – ministru al sănătății

 

13.Slavcio Tomov Tomov – ministru al educației și științei

 

14.Irinei Borisov Konstantinov – ministru al culturii

 

15.Vasil Gheorghiev Grudev – ministru al agriculturii, alimentației și pădurilor

 

16.Milena Ivanova Stoiceva – ministru al inovării și dezvoltării

 

17.Krasimir Iordanov Simonski – ministru al guvernării electronice

 

18.Nikolai Anghelov Pavlov - ministrul energiei

 

19.Martin Gheorghiev Zahariev - ministrul turismului

 

20.Boril Plamenov Krastev - ministrul tineretului și sportului.

 

(Traducerea Rador0

Ne puteți urmări și pe Google News