Emil Boc plătește 5,8 milioane de euro pentru o clădire a Erste Bank. Achiziția a fost aprobată în plin scandal Schengen
- Ionel Sclavone
- 12 decembrie 2022, 22:44
Primăria Cluj Napoca va plăti 5,8 milioane de euro pentru achiziția unei clădiri aparținând grupului austriac Erste Bank. Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens, cu 20 de voturi pentru, la câteva zile după ce Austria s-a opus aderării României la Spațiul Schengen. Potrivit presei locale, propunerea de a achiziționa această clădire a venit din partea primarului Emil Boc.
Povestea achiziției sediului bancar din Cluj Napoca, la inițiativa primaruluiEmil Boc, este destul de încurcată și a stârnit numeroase controverse. De altfel, la o ședință precedentă, în luna iulie, acest proiect a picat la votul consilierilor care au apreciat că prețul este prea mare, iar achiziția nu se justifică, potrivit presei locale. Deși a trecut la vot, achiziția nu este considerată tocmai oportună de consilierii locali. Cel puțin aceasta era poziția lor în luna iulie, când s-au opus.
Consilierii locali PSD și USR au cerut lămuriri suplimentare despre oportunitatea aceste achiziții, însă, la vremea respectivă nu le-au primit. Primarul Emil Boc insista, însă, pentru această achiziție, insistând că imobilul ar putea fi utilizat pentru relocarea unor structuri ale primăriei. În plus, susținea primarul și colaboratorii săi, dacă primăria nu va avea nevoie de această clădire, ea ar putea fi pusă la dispoziția altor instituții publice, închirată sau revândută.
Sediul BCR, pe care Primăria condusă de Emil Boc îl va achiziționa a fost construit la începutul anilor ’90 pe un teren primit în concesiune de la municipalitate.
Povestea clădirii pe care o cumpără Emil Boc
Concesiunea a fost semnată de predecesorul lui Emil Boc, primarul Gheorghe Funar, iar contractul încheiat prevedea ca banca să amenajeze un loc de parcare, pe cheltuiala proprie. De menționat că în angajamentul semnat, în 1993, de administrația Funar, se mai prevedea că, dupșă 100 de ani, în 2093, terenul şi toate construcţiile de pe acesta ar reveni Primăriei Cluj.
După ridicarea construcției, reprezentanții BCR au făcut uitată prevederea din contract legată de amenajarea parcării la care s-au angajat. Și, mai mult, această obligație a fost scoasă din contractul de concesiune de administrația actuală, condusă de Emil Boc.
Printr-o hotărâre de consiliu local, 830/2005, au fost anulate obligațiile BCR de a construi parcarea cu pricina: „se anulează obligațiile Băncii Comerciale Române privitoare la parkingul pe Râul Someș și, respectiv la parkingul din Piața Mihai Viteazu”.
La schimb, după ștergerea acestei obligații, BCR a oferit Primăriei 300.000 euro, ban ice urmau să fie folosți pentru amenajarea unei parcări.
„Se aprobă întocmirea unui contract de sponsorizare prin care Banca Comercială Română va acorda, cu titlu de sponsorizare, suma de 300.000 EURO, suma ce va fi destinată construirii de către Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca a unui parking”, arată Gazeta de Cluj.