Indiciul care demonstrează că războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea dura zeci de ani

Indiciul care demonstrează că războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea dura zeci de ani Sursa foto: EPA/SERGEY KOZLOV

Anii '90 au fost marcați de dispute între Kiev și Moscova, stimulate în parte de cererea Kremlinului de a-și menține Flota Mării Negre la Sevastopol, ceea ce a făcut în baza unui contract de închiriere pe termen lung. Dar în rândul locuitorilor din Crimeea s-a înrădăcinat un resentiment față de Kiev. Peninsula se lupta din punct de vedere economic. Mulți locuitori, majoritatea de etnie rusă, se simțeau neglijați și nostalgici după vremurile sovietice.

Revendicările acerbe asupra Crimeei evidențiază șansele reduse ale unui acord de pace între Rusia și Ucraina, scrie The Washington Post.

Publicația americană notează că în realitate războiul a început cu mult înainte, invazia Ucrainei de către Rusia a început în 2014, cu Peninsula Crimeea, și nu în februarie 2022. Acum, președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă că războiul de va încheia doar după recuperarea Crimeei și alungarea tuturor invadatorilor ruși.

„Recuperarea sa va însemna restaurarea păcii”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rus de agresiune va fi distrus complet când steagul ucrainean va fi înapoi în locul său de drept - în orașele și satele din Crimeea”, a adăugat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar pentru președintele rus Vladimir Putin, anexarea Crimeei a devenit un pilon realizărilor sale, al moștenirii ce o va lăsa în urmă, care se va clătina dacă pierde peninsula. Putin a indicat că orice efort al Ucrainei de a recupera Crimeea ar însemna trecerea unei linii roșii pe care nu o va tolera. Între timp, Ucraina elaborează planuri detaliate pentru reintegrarea Crimeei, inclusiv pentru expulzarea a mii de cetățeni ruși care s-au mutat acolo după 2014.

Rușii se tem că ucrainenii vor să recupereze

La începutul lunii noiembrie, rușii au început să sape șanțuri în peninsula Crimeea, pe care o ocupă din 2014. După retragerea haotică din Herson, aflat la nord, rușii sunt mult mai vulnerabili.

Moscova consideră că peninsula face parte din teritoriul rusesc de la anexarea Crimeii în 2014, o revendicare nerecunoscută de comunitatea internațională. Cu toate acestea, Ucraina insistă că își vrea insula înapoi.

În octombrie, podul din Crimeea care leagă peninsula de teritoriul rusesc a fost parțial distrus într-un atac cu camion pe care Moscova l-a atribuit Ucrainei. Alte atacuri atribuite armatei ucrainene din Crimeea au vizat flota rusă de la Marea Neagră din Sevastopol, precum și mai multe instalații militare rusești din peninsula ucraineană anexată.