Aplicația care a acaparat tot internetul ascunde pericole. Ce se întâmplă cu pozele utilizatorilor
- Andra Puiu
- 9 decembrie 2022, 15:12
O aplicație care transformă pozele a devenit populară peste noapte în rândul utilizatorilor de rețele sociale. Multe dintre vedetele din România au utilizat-o în ultimele zile pentru a-și transforma propriile fotografii în avataruri.
Aplicația Lensa, produsă de compania Prisma Labs, a devenit populară într-un timp foarte scurt. Ea a atras utilizatorii prin faptul că în descrierea ei a fost introdus termenul „inteligență artificială”. Așadar, curiozitatea și fascinația a pus stăpânire pe cei mai mulți dintre internauți. Aplicația este folosită acum simpli utilizatori, dar și de vedete cunoscute la nivel mondial. Lensa transformă pozele în imagini picturale, cu iz artistic.
Aplicația apara în App Store drept cel mai descărcat program. De asemenea, au fost înregistrate 10 milioane de descărcări ale aplicției în Google Play Store. Lensa oferă un set de 50 de avataruri, pentru o perioadă de testare de o săptămână. Ulterior, ai de ales din mai multe tipuri de abonamente. Numărul mare de persoane care au dorit să aibă acces la această aplicația a atras atenția. În acest fel s-a descoperit ce se întâmplă, de fapt, cu pozele utilizatorilor.
Unde ajung pozele celor care folosesc aplicația Lensa
Compania producătoare susține că fotografiile cu avatarurile fiecărui utilizator ar fi șterse din serverele lor. Acest lucru s-ar face imediat după ce utilizatorul a obținut varianta finală a imaginii dorite și a salvat-o în telefon. Totuși, Dragoș Stanca, Președinte al Biroului Român de Audit Transmedia și antreprenor în domeniu, a spus ce se întâmplă, cu adevărat, cu aceste poze.
„În termeni și condiții le cedați drepturile asupra trăsăturilor voastre. Da, puteți apărea ca vedete în animații Hentai or whatever”, a scris Stanca pe Facebook. Aplicația există de mai mulți ani în App Store și Google Play Store. În plus, mai mulți artiști internaționali au acuzat compania care a lansat aplicația că a utilizat diverse lucrări ale creatorilor digitali. Acestea ar fi fost copiate de pe internet și stricate.
Inteligența artificială nu a reușit să șteargă de pe fundalul lucrărilor semnătura artistului care a produs produsul digital original. Acest lucru a fost deja demonstrat și e folosit ca argument în scandalul privind încălcarea drepturilor de autor. Prisma Labs, compania care controlează aplicația este deținută de Alexey Moiseenkov, un antreprenos rus, și este localizată în California, SUA. Moiseenkov a lucrat pentru VK Company Limited, din Moscova, cunoscută drept Mail.ru, dar a renunțat pentru a se dedica dezvoltării Lensa, notează Click.ro.