Lovitură pentru cei care primesc indemnizație de creștere copil. Aceste tip de venit poate fie executat silit!

Lovitură pentru cei care primesc indemnizație de creștere copil. Aceste tip de venit poate fie executat silit!Sursa foto: Stanislav Petriaikin | Dreamstime.com

Indemnizația primită pe durata concediului de creștere a copilului va putea fi executată silit la orice tip de datorie, potrivit unui act normativ care va intra în vigoare în lunile următoare.

 Inițial, se dorea permiterea urmăririi doar pentru recuperarea sumelor datorate pentru pensia de întreținere lunară în favoarea minorului, însă guvernanții au introdus, în formă finală a actului normativ, toate tipurile de datorii ale beneficiarului de indemnizație. OUG 164/2022, care va modifica OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor în momentul în care vor fi actualizate și normele de aplicare ale OUG 111, introduce prevederea potrivit căreia "indemnizația pentru creșterea copilului (...) poate fi urmărită și executată silit indiferent de natura creanțelor datorate de debitor, în limitele prevăzute de cadrul legal în materie". Codul de procedură civilă stipulează faptul că veniturile primite periodic pot fi urmărite pentru datorii în următoarele limite, potrivit avocatnet.ro:

  • în proporție de jumătate din veniturile lunare nete, pentru sumele care sunt datorate ca obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
  • până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii. 

Modificarea vine ca urmare a Deciziei Curții Constituționale a României nr. 232/2021, conform căreia judecătorii constituționali au stabilit că "indemnizația lunară pentru creșterea copiilor trebuie să poate fi urmărită și supusă executării silite, în limitele prevăzute de cadrul legal în materie, respectiv Codul civil și Codul de procedură civilă, pentru recuperarea oricăre creanțe". În faza de proiect a OUG 164, Ministerul Muncii dorea ca indemnizația să poată fi urmărită doar în vederea recuperării sumelor cu titlu de pensie de întreținere lunară în favoarea minorului. În prezent, OUG 111/2011 prevede că "drepturile prevăzute de prezenta ordonanță nu pot fi urmărite silite decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu". Tocmai acest articol a fost stabilit ca fiind neconstituțional de către CCR în decizia amintită anterior, din motivarea judecătorilor reieșind clar că executarea silită se poate face din orice motiv, deci pentru orice fel de datorie.