Exclusiv. Sociologul Dan Dungaciu, despre Schengen. „Cine să aibă forța asta, să te manipuleze? Noi l-am găsit pe Putin, dar poate să fie oricine”

Exclusiv. Sociologul Dan Dungaciu, despre Schengen. „Cine să aibă forța asta, să te manipuleze? Noi l-am găsit pe Putin, dar poate să fie oricine”

Austria a dat, joi, un vot negativ împotriva României de a intra în Spațiul Schengen. Însă decizia acestui stat este influențată de câțiva factori politici. Acest subiect a fost dezbătut pe larg de către sociologul Dan Dungaciu, în podcastul Evz, România lui Cristache.

Potrivit sociologului, este o naivitate să credem că oficialii de la Viena vorbesc doar pentru noi, deoarece ei de fapt vorbesc publicului lor. Toată situația ține de fapt de alți factori, unii politici și externi, veniți dinspre Rusia.

„De fapt ei nu ne vorbesc nouă, vorbesc publicului lor. E o absolută naivitate să credem odată ce creșterea lor în sondaje în Austria se datorează faptului că au fost intransigenți cu migrația. Cum crede cineva că își poate schimba cu 180 de grade poziția, acum într-un consiliu JAI, pentru că așa s-a jucat poziția lui politică.

Din punctul de vedere al poziției publice a Austriei că totul ține de campania electorală, nu se mai poate schimba nimic. Dacă mergem pe această idee, nu se poate întâmpla nimic. Cine te-a întors pe tine, ditamai cancelarul Austriei, să aibă forța asta, să te manipuleze? Noi l-am găsit pe Putin, dar poate să fie oricine”, a spus Dan Dungaciu.

România avea șanse mici să fie acceptată în Spațiul Schengen

Sociologul a declarat că din punct de vedere al deciziei, șansele ca România să intre astăzi în Schengen erau extrem de mici oricum. El a mai spus că de-a lungul timpul s-a întâmplat ceva cu populația României, care nu mai e la fel ca în anii 1990.

E o europenizare a populației României, o sincronizare cu ceea ce se gândește și întâmplă în spațiul occidental. Măsurată fiind, de exemplu de către noi pe Barometrul de studii de securitate al României, atitudinea față de exemplu războiul din Ucraina. Vedem un scor în 2022 unde 50% spun că ar trebui să ne vedem de agenda noastră, iar restul se împart între să fim cu americanii și europeni 14%, și după mai mulți care vom să fim doar cu europenii decât cu americanii.

Este o schimbare de atitudine pe care o vedem în timp, politicienii noștri vorbesc ca și cum ar fi în anii ’90 sau 2000 când populația începe să se emancipeze, sincronizeze”. Potrivit acestuia, avea de-a face cu un alt tip al populației. Astfel, tinerii de acum sunt mai pro-europeni decât oamenii în vârstă care sunt pro-americani.

„Toate acestea fac ca populația din România să fie mai sceptică la agendele UE sau NATO, unde avem scoruri peste media europeană, dar vrea ca interiorul NATO și UE să fructifici mai bine agenda proprie. Populația se schimbă și se uită altfel la policitieni, populația vrea un fel de Prin noi înșine 2022”, a spus socilogul.

Reacția românilor este să se uite spre politicieni

Dan Dungaciu a mai spus că momentul actual este unul de inflexiune în care populația va analiza atent fiecare detaliu, iar dacă România eșuează în demersul Schengen, populația va tinde să se uite spre politicieni.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro