Republica Moldova suferă întreruperi de energie electrică după atacurile din Ucraina

Republica Moldova suferă întreruperi de energie electrică după atacurile din UcrainaCurent electric / sursa: Arhiva EVZ

La mijlocul lunii noiembrie mai multe zeci de localități din Republica Moldova au rămas fără energie electrică din cauza unei pene de curent. Motivele au fost și atunci legate de ultimele bombardamente rusești asupra sistemului energetic din Ucraina. Recent, compania Moldelectrica a anunțat din nou că țara a rămas pe întuneric.

Compania națională de energie din Republica Moldova, Moldelectrica, a declarat astăzi că țara suferă întreruperi ale sistemului energetic după un nou val de atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei.

„Moldelectrica raportează întreruperi în sistemul de energie electrică. Există posibilitatea unor deconectări”, a precizat compania pe pagina sa oficială de Facebook.

Al optulea atac masiv al Rusiei în Ucraina

Luni, explozii au fost auzite în mai multe regiuni ucrainene, printre care Odesa, Zaporojie, Vinnytsia, Cherkassi și Kiev, în urma cărora Ukrenergo, operatorul sistemului de transport al energiei electrice din Ucraina, a declarat că țara suferă al optulea atac masiv al Rusiei asupra infrastructurii energetice. Compania a explicat că bombardamentele au dus la întreruperi de urgență ale energiei electrice în țară.

La 23 noiembrie, Moldova a suferit pene masive de curent, inclusiv în capitala Chișinău, în urma atacurilor rusești asupra sistemului energetic ucrainean, la care este conectată.

A fost pentru a doua oară când republica a rămas fără electricitate din data de 15, când Rusia a efectuat cel mai mare atac asupra rețelei ucrainene de la începutul campaniei militare din februarie, notează agenția de presă EFE.

NATO, măsuri de sprijin pentru Republica Moldova

Aliații sunt „angajaţi să crească sprijinul pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova”, parteneri „afectaţi de presiunea rusă”, a declarat, în timpul ultimei vizite la Bucureşti, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„Astăzi, aceşti parteneri sunt afectaţi de presiunea rusă. Aliaţii NATO angajaţi să crească sprijinul pentru ei. Această întâlnire este o oportunitate de a discuta unele dintre îngrijorările noastre comune de securitate, în special în regiunea de importanţă strategică a Mării Negre şi a Balcanilor de Vest”, a spus şeful NATO.

Potrivit acestuia, întâlnirea de la Bucureşti arată „cooperarea puternică şi tot mai mare dintre NATO şi cele trei ţări în aceste vremuri provocatoare”.

Conform analizelor din Republica Moldova, ţara sa nu este ameninţată de un scenariu militar, însă datoria Guvernului este să fie pregătit pentru orice eventualitate.