Protestele din China se extind. Tancurile și blindatele, scoase pe străzi. Tinerii strigă: „Vrem libertate”

Protestele din China se extind. Tancurile și blindatele, scoase pe străzi. Tinerii strigă: „Vrem libertate”

Pentru prima dată după decenii, mii de oameni au sfidat autorităţile chineze pentru a protesta în universităţi şi pe străzile marilor oraşe, cerând să fie eliberaţi nu numai de testele Covid şi de blocajele continue, ci şi de cenzura strictă şi de controlul tot mai strâns al Partidului Comunist asupra tuturor aspectelor vieţii.

În toată țara se strigă „vrem libertate” în valul de proteste condus în principal de generația tânără, unele prea tinere pentru a fi luat parte la actele anterioare de disidență împotriva guvernului chinez.

„Daţi-mi libertatea sau daţi-mi moartea”, au strigat sute de mii de oameni în mai multe oraşe, potrivit videoclipurilor care circulă online. Pe străzile din orașul Xuzou, provincia Jiangsu, au fost scoase tancurile și blindatele pe străzi. În mai multe orașe din China protestele au fost reprimate violent de către forțele de ordine ale regimului comunist.

S-au declanșat zeci de demonstrații care au avut loc în 16 orașe din China

Înregistrările video care circulă online par să sugereze că politica strictă din China, care prevede „Zero-Covid”, a împiedicat iniţial accesul lucrătorilor de urgenţă la locul faptei, ceea ce a provocat furia locuitorilor din întreaga ţară, care au suportat trei ani de controale diferite ale Covid.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii protestatari au scandat pentru libertatea de exprimare, democraţie, statul de drept, drepturile omului şi alte revendicări politice în oraşe din oraşele din est, de la centrul financiar Shanghai la capitala Beijing, metropola sudică Guangzhou şi Chengdu în vest.

Reporterii CNN au transmis că sunt proteste în 16 localităţi, fiind raportate alte proteste în zeci de alte oraşe şi universităţi din ţară. În timp ce protestele din mai multe părţi ale Chinei par să se fi dispersat în mare parte în mod paşnic în weekend, unele au primit un răspuns mai puternic din partea autorităţilor, iar securitatea a fost înăsprită în toate oraşele dintr-o ţară în care se dispune de capacităţi de supraveghere şi securitate de mare amploare.

Tinerii demonstranți din China au ridicat foi de hârtie albă

În Beijing, o prezenţă intensă a poliţiei era vizibilă luni seara, la o zi după ce au izbucnit protestele. Vehicule de poliţie, multe parcate cu luminile aprinse, se aliniau pe străzile sinistru de liniştite din anumite părţi ale capitalei, inclusiv în apropiere de Liangmaqiao, în cartierul Chaoyang din centrul oraşului, unde o mulţime mare de protestatari se adunaseră duminică seara.

Într-un protest simbolic împotriva cenzurii din ce în ce mai înăsprite, tinerii demonstranți din China au ridicat foi de hârtie albă – o metaforă pentru nenumăratele postări critice, articole de știri și conturi de social media care au fost șterse de pe internet.

„Cred că într-o societate dreaptă, nimeni nu ar trebui să fie incriminat pentru discursul său. Nu ar trebui să existe o singură voce în societatea noastră – avem nevoie de o varietate de voci”, a declarat un protestatar din Beijing pentru CNN la primele ore ale zilei de luni, în timp ce mărșăluia strada principală a orașului cu o grămadă de coli A4 albe.