Petre Daea atrage atenția: „Nu se justifică obiectiv scumpirile”. La ce să se aștepte românii în această iarnă
- Antonia Hendrik
- 28 noiembrie 2022, 08:21
În plin avânt al scumpirilor la alimente, chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, producătorii anunță un nou val de creșteri de prețuri din cauza facturilor mari la energie şi gaze. Pe de altă parte, ministrul Petre Daea a declarat că „nu se justifică obiectiv scumpirile”.
Fermierii spun că față de anul trecut, costurile sunt duble, iar perioada sărbătorilor de iarnă se anunță a fi una plină de provocări, deoarece românii vor trebui să plătească dublul pentru alimentele care, în mod normal, nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun.
Carnea de porc, cozonacul, produsele de panificație, fructele şi legumele, sunt o parte din alimentele care s-au scumpit deja şi se vor scumpi din nou în apropierea Crăciunului. Iar prețurile produselor alimentare se estimează că vor crește și de sărbători cu minim 15%.
Cele mai mari costuri vor fi din start la carnea de porc, ulei și lactate. Mai trebuie menționat că industria cărnii de porc este grav afectată din cauza pestei porcine africane, care a provocat deja creșterea importurilor cu 85%.
Petre Daeea, dacă să ne așteptăm la noi scumpiri în această iarnă
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține contrariul, şi spune că nu vor fi noi scumpiri la alimente în această iarnă: „Am fost și sunt de fiecare dată în magazine”, spune ministrul, în contextul în care jumătate dintre români spun că au fost foarte afectați de creșterea prețurilor din acest an.
„În perioada următoare nu se pot întrezări, și nici nu se justifică obiectiv scumpirile. Am fost și sunt de fiecare dată în magazine. Prețurile la produsele de bază, care asigura furajarea animalelor, s-au stabilizat. De asemenea, la energie și la gaze”, a spus ministrul Agriculturii la antena3.ro.
Cum au răspuns românii cu privire la problemele cu care se confruntă România
Aproximativ 47% dintre români spun că au fost foarte afectați de scumpiri, și peste 90% se așteaptă în continuare la creșteri de preț, în special la energie, alimente și întreținere.
Românii au fost întrebați, în cadrul unui sondaj CURS, care sunt principalele probleme ale României, de care conducerea țării ar trebui să se ocupe de urgență:
-Prețurile, inflația, utilitățile, prețul energiei - 27%
-Nivelul de trai, pensiile, salariile - 19%
-Economia, criza economică/financiară - 18%.
Cu toate acestea, populația este nemulțumită din cauza scăderii puterii de cumpărare datorată salariilor mici şi pensiilor care nu cresc în cea mai grea perioadă a anului, iar pensionarii sunt împinși să rabde de frig şi foame...de lipsa medicamentelor nici nu mai vorbim, deoarece şi acestea s-au scumpit foarte mult.