Ce face Putin ca să susțină costurile războiului din Ucraina. Dezvăluirile serviciilor secrete britanice

Ce face Putin ca să susțină costurile războiului din Ucraina. Dezvăluirile serviciilor secrete britanice Sursa: Dreamstime.com

Serviciile secrete britanice au dezvăluit secretele pe care Rusia dorea să le țină ascunse și prin care aceasta reușește să-și susțină lupta în războiul din Ucraina.

Pentru a putea să continue lupta în care s-a angajat la sfârșitul lunii februarie, Rusia a ajuns să se împrumute la niveluri record, susțin serviciile secrete britanice. Astfel, pe data de 16 noiembrie, Rusia a realizat cea mai mare emisiune de obligațiuni pentru o singură zi din istorie, în valoarea de 820 de miliarde de ruble, adică aproximativ 13,6 miliarde de dolari.

Rusia se împrumută la datorii record

Emisiunea de obligațiuni reprezintă astfel o portiță prin care Rusia se poate susține în continuare pe front și poate sprijini cheltuielile din apărare care au crescut semnificativ de la începerea războiului în Ucraina, potrivit unui raport al Ministerul britanic al Apărării.

Așadar, cheltuielile pentru apărarea națională a Rusiei au ajuns la cinci trilioane de ruble, adică 84 de miliarde de dolari, o creștere cu 40% față de bugetul anterior din 2023 anunțat în 2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, analiștii britanici susțin că emiterea de datorii va avea un impact puternic asupra Rusiei, în aceste vremuri considerate a fi bazate pe incertitudine.

„Dimensiunea acestei licitații este foarte probabil să indice faptul că Ministerul de Finanțe al Rusiei percepe condițiile actuale ca fiind relativ favorabile, dar se așteaptă la creșterea incertitudinii în mediul financiar în cursul anului viitor”, potrivit aceluiași raport al serviciilor britanice.

UE pregătește o nouă lovitură financiară pentru Rusia

Uniunea Europeană a sugerat că va accelera procesul prin care să finalizeze la timp noile sancțiuni pentru Rusia. Astfel, se estimează că în 5 decembrie va fi introdus un plan G7 privind plafonarea preţului la petrolul rusesc. Tot atunci UE va interzice importurile de ţiţei rusesc, urmând ca importurile de produse petroliere ruseşti să fie interzise din 5 februarie 2023.

Aceste măsuri vor face ca Rusia să piardă venituri considerabile din petrol şi va forţa unul din cei mai mari producători şi exportatori mondiali de petrol să caute alte pieţe de desfacere.

„Sancţiunile noastre vor acoperi ţiţeiul brut pentru statele membre UE, deci nu vom mai cumpăra ţiţei rusesc începând din data de 5 decembrie, şi am acoperit posibilul decalaj de preţ pentru cumpărătorii internaţionali în cel de al optulea pachet de sancţiuni”, a spus Kadri Simson la reuniunea pentru climă COP27 din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh.

În acest context, Agenţia Internaţională a Energiei a susținut că aceste măsuri vor tăia din veniturile Rusiei și ar crea şi mai multă incertitudine pe pieţele petroliere, punând astfel şi mai multe presiuni asupra preţurilor, potrivit ziare.com.