Exclusiv. A crăpat unicornul! Mega-țeapa de tip Caritas dată de FTX tefeliștilor. Turcescu: Există o nouă generație de fraieri Video
- Andreea Vlad
- 17 noiembrie 2022, 16:56
La vremuri noi, proști noi! Prăbușirea platformei FTX pentru tranzacționarea criptomonedelor e un Caritas mondial. Până acum câteva zile pe această platformă erau criptomonede în valoare de peste 30 de miliarde de dolari. Miliarde! Azi s-au evaporat şi se dovedeşte pe zi ce trece că FTX a fost o schemă Ponzi. Cu alte cuvinte, poanta-i veche, prostu-i nou!
Un escroc de 30 de ani cu o față de copil retardat, pasionat de vechea schemă Ponzi de a folosi banii clienților pentru a plăti depozite la o rată neverosimilă de 18%, "luând de la Petru pentru a-i da lui Paul". Vinerea trecută, compania a cerut intrarea în faliment, iar Sam Bankman-Fried, fondatorul și directorul executiv al FTX, și-a anunțat demisia, fiind înlocuit de John Ray, un specialist în redresare corporatistă.
Un escroc american a replicat modelul lui Ioan Stoica din anii 90
Junele escroc a reuşit, precum celebrul Ioan Stoica în anii '90 la Cluj, să fraierească o grămadă de creduli care l-au socotit un geniu al finanțelor. Şi el nu era altceva decât un escroc cu nume bizar: Sam Bankman Fried, în traducere liberă Sam Bancherul Prăjit. 30 de miliarde de dolari s-au volatilizat cât ai zice pește.
Robert Turcescu și invitații săi din fiecare zi de joi, Octavian Hoandră și Bogdan Comaroni, au pornit discuția pe această temă cu o observație foarte actuală: tinerii de azi vor să se îmbogățească foarte rapid, fără prea mari eforturi. Lăcomia acestora explică de ce au fost păcăliți atât de ușor de tânărul american cu figură imberbă, dar care s-a dovedit un țepar fără scrupule.
Incompetența decidenților facilitează averile băieților deștepți
„Orice schemă Ponzi sau joc piramidal se prăbușește la un moment dat", a remarcat jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni. Pe de altă parte, și mediocritatea decidenților din foarte multe țări ale planetei contribuie la îmbogățirea rapidă a băieților deștepți. „Se fac foarte mulți bani pe prostia unor guverne", a replicat moderatorul podcastului EVZ Play.
Tot cu complicitatea autorităților se va termina și criza FTX, consideră jurnalistul și scriitorul Octavian Hoandră, care avertizează că urma banilor cu care au fost păcăliți cei care au mizat pe FTX se va pierde cu siguranță.
Nemunca, trendul viitorului
„De niște ani buni deja, e un apetit extraordinar, în lume în general, în România în special, pentru nemuncă și bani făcuți ușor. Să ajungi în situația să dai cu tunul ca să mai găsești unul care are chef de muncă... (...) Există și un tip de nemuncă, văd apărând unicornul, afaceri făcute din nimic care ajung la sume absolut colosale și nu știi ce mama dracului fac, de fapt. Ce produc acele afaceri? La un moment dat auzi că s-au evaporat miliarde. E un Caritas la nivelul anului 2022 (...) Poanta-i veche, prostul nou, era o vorbă din copilărie. De fiecare dată vor exista niște inși care vor specula fie naivitatea, fie lipsa de cunoștințe. Există o nouă generație de fraieri", a mai comentat Robert Turcescu în studioul EVZ-Capital.
Emisiunea integrală: